Hemtjänsten - inget jobb för alla

30 min
- Det blev en jävla lång sommar det här. Kia började som sommarvikarie inom hemtjänsten. Idag har hon arbetat som vårdbiträde i 30 år.

 Micke, 23 år har jobbat som vikarie i två år och har nyligen skrivit högskoleprovet. Han siktar på att bli läkare.
-Jag känner att jag har mer att ge.

Vi följer två vårdbiträden under deras arbetspass, en på dagen och en på kvällen. Kia trivs på sitt jobb men märker en skillnad från förr.
-Det är faktisk människor vi jobbar med och ibland glöms det bort, det blir liksom siffror och de är inga siffror.

Micke trivs också med sitt jobb och har reflekterat en del kring de relationer som uppstår mellan vårdarna och kunderna. Fyra gånger om dan, i ett år, fem dar i veckan gick Micke hem till en 95- årig dam.
-När man går så ofta till någon så länge så lär man verkligen känna varandra.

 I sin tvårummare med kök sitter Hjördis tillsammans med sin son och väntar på besök av biståndshandläggaren. För några år sedan krossade hon sin axel och behöver nu hjälp med tyngre sysslor i hemmet.
-Jag tänker på det där att man kommer i ett beroendeförhållande. Det gör man väldigt lätt. Det är nog lätt att komma för nära. Speciellt för en ensam människa.  

I första delen av tre i veckans Tendens får vi följa med tre människor som idag antingen arbetar med hemtjänst eller väntar på att få hemtjänst.

Programmet är gjort av Linda Jensen Kidane och Viktor Bengtsson från Stockholms Dramatiska Högskola i samarbete med Christer Söderqvist/Tendens i P1.