Ett avsnitt från Jazzradion
Livekonsert med Dreamland och Blue Eyed Hawk, skivnytt från Danmark och Polen
Sön 15 dec 2013 kl 17:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Det blir ljuva toner från Storbritannien och från Sverige i kvällens livekonsert. Johan Norberg pratar om undanflykter och sista timmen bjuder nyheter med Josefine Cronholm, Leszek Mozdzer, Anna-Lena Laurin och Room 8.

Sonny Rollins hälsar välkommen till kvällens program med sin tolkning av "There Will Never Be Another You". Den spelade Sveriges Radio in 1959 då Rollins uppträdde på Nalen i Stockholm. Inspelningen blev en skiva som fick namn efter Rollins kanske mest kända låt; S:t Thomas.

Nästa veckas Jazzradion frossar i jullåtar, men redan nu får vi en försmak i form av "Baby It's Cold Outside" med Carmen McRae och Sammy Davis. En musikalisk kommentar till ett riktigt busväder och en av de givna jullåtarna på andra sidan Atlanten.

Det är juinte helt ovanligt att framstående kubanska musiker har lämnat sitt hemland för att söka nya utmaningar och lyckan utomlands. En av dessa är klarinettisten och saxofonisten Paquito D'Rivera som kom till Usa i början av 80-talet och har sedan dess etablerat sig som en musiker i den allra främsta framkanten. Vi hör honom i låten "Paquito" som skrevs av Tony Cohan och Chick Corea.

Kvällens andra sångduett står Sheila Jordan och Mark Murphy för.
Sheila Jordan har nu hunnit bli 85, men uppträdde så sent som i går i New York. Hon gjorde ett uppehåll från scenen på hela 20 år för att som ensam mamma ta hand om sin dotter. Under den tiden livnärde hon sig som sekreterare och återvände till jazzen 1986. 
Mark Murphy är kanske mest känd för att ha textsatt ett antal jazzlåtar och för sin förmåga till vokala improvisayioner.

Trumpetaren Wynton Marsalis hör till en av nutidens mest kända jazzmusiker och vi ska höra honom i Hoagy Carmichaels låt "New Orleans" som f.ö också är Marsalis födelsestad.

2011 gav Disney ut en skiva som heter "Everybody Wants To Be A Cat" som innehöll jazztolkningar av låtar ur olika Disney-filmer. Vi bjuder på titelspåret som kunde höras i filmen "Aristocats" från 1971.

Bill Holman får nog räknas som en av den moderna jazzhistoriens största arrangörer och han skapade sig ett namn framförallt i Stan Kentons band och blev med tiden något av bandets husarrangör. 1997 spelade Bill Holman in skivan "Brilliant Corners" i eget namn och den skivan består av Holmans arr av Thelonious Monk-kompositioner.

Den brasilianska sångerskan Lucian Souza började som barnstjärna och gjorde reklamjobb redan som treåring hemma i Sao Paolo. Men med en pappa som var sångare och låtskrivare och en mamma som svar poet och textförfattare så var inte musikerbanan så långt borta.
Efter musikstudier i USA och en omfattande karriär som sångerska i både klassiska och jazzsammanhang är hon nu ett eget stort namn i latin-jazz genren.

Pianisten Bill Evans får tolka Burt Bacharachacs "A House Is Not A Home" från den fantastiska skivan "I Will Say Goodbye" från 1977 som avslutning av första timmen i Jazzradion.

Kvällens livekonsert är tudelad. Vi beger oss till Impras klubb Lupino och hör först duon Dreamland.
Det är saxofonisten Elin Larsson och pianisten Adam Forkelid som spelar eget material.
Elin Larsson slog igenom 2009 med debutskivan "Live And Alive" tillsammans med egna bandet Elin Larsson Group. Sedan dess har hon släppt ytterligare två kritikerrosade album i eget namn. Förutom med egna bandet hörs hon också i en rad andra band som till exempel Pace, Attack och Fire Orchestra.
Adam Forkelidär pianisten och kompositören som alla vill spela med. Man kan höra honom i grupperna Lekverk, Pace, Örjan Hulthén Orion och med Norrbotten Big Band, bland många andra.

Efter dem blir det Blue Eyed Hawk som tagit sitt namn ur en strof av den berömda poeten Yeats dikt Under The Moon.
Gruppen bildades 2011 och är en grupp där alla medlemmarna bidrar till materialet som spelas. De är baserade i London även omgruppens medlemmar kommer från Irland, Skottland och England. De har ännu inte givit ut någon skiva, men har redan väckt en hel del uppmärksamhet på Londons scener. Deras första album är planerat att komma ut hösten 2014. Blue-Eyed Hawk består av Lauren Kinsella på sång, Laura Jurd trumpet, Alex Roth gitarr och Corrie Dick på trummor.

Trombonisten Sven Berggren har man kunnat höra tillsammans med bland andra Bernt Rosengrens och i Norrbottens Big Band. För ett par år sedan släppte han sin första skiva i eget namn och nu har han bildat en åtta man stark grupp som kallar sig för Room8. Nya albumet heter "Fresh Cut".

Pianisten Marc Cary som är sprungen från musikscenen i USA:s huvudstad Washington och startade sin karriär hos sångerskan Betty Carter. Sedan dess har han jobbat med flertalet storheter. Kanske är titeln på låten vi hör i kvällens Jazzradio, "Waltz Betty Waltz" en slags hommage till Betty Carter - vem vet?

Kompositören Anna-Lena Laurin började sin professionella karriär som sångerska och pianist. Under senare år har hon alltmer koncentrerat sig på komponerandet och även dragit sig mer åt det klassiska hållet.  Tidigare i höstas tilldelades hon P2: jazzradions pris Jazzkatten som årets kompositör. Hennes senaste verk kom nyligen ut på skiva och har fått namnet "The Painter" där trumpetaren och tillika maken Anders Bergcrantz är solist.

Pianisten och keyboardisten Jeff Lorber har drivit sitt band The Jeff Lorber Fusion ända sedan 70-talet och skivdebuten kom redan 1977. 
Nu 36 år senare är bandet alltså aktuellt med en ny skiva "Hacienda" där de bland annat tolkar Frank Zappas låt "King Kong"

Sångerskan Josefine Cronholm är sen många år tillbaka bosatt och verksam i Danmark och där har hon också sina trio-kompisar: svenske basistenTommy Andersson och italienske pianisten och bandoneonisten Paolo Russo. Tillsammans bildar de gruppen ARC. I våras släppte de albumet Archipelago.

Leszek Mozdzer är den polske pianisten som ofta utnämns till det viktigaste som hänt den polska jazzscenen sedan Tomasz Stanko.
Men en grundlig klassisk skolning och ett öra på den inhemska musiktraditionen i bagaget utforskar han grundligt nya klangvärldar.
Han hade hunnit fylla 18 innan han upptäckte jazzen, men sen dröjde det inte länge förrän han gjorde den till sin.
Nyligen släppte han albumet "Polska" där svenske Lars Danielsson spelar kontrabas och israeliske Zohar Fresco spelar slagverk.


 

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Mathias Algotsson, Magnus Lindgren - Cj Cue
  Kompositör: Mathias Algotsson, Magnus Lindgren
 • 17.01
  Sonny Rollins, Henry Grimes, Pete La Roca - There Will Never Be Another You
  Album: Saint Thomas
  Kompositör: Harry Warren
  Bolag: DIW
 • 17.07
  Carmen Mcrae, Sammy (2) Davis, Jack Pleis - Baby It's Cold Outside
  Album: Boy Meets Girl
  Kompositör: Frank Loesser
  Bolag: VERVE
 • 17.11
  Paquito D'rivera, George Coleman, John Hicks, Rufus Reid, Ignacio Berroa - Paquito
  Album: Manhattan Burn
  Kompositör: Tony Cohan, Chick Corea
  Bolag: COLUMBIA
 • 17.21
  Sheila Jordan, Mark Murphy, Kenny Barron, Bill Mays, Harvie Swartz, Ben Riley - The Best Thing For You
  Album: One For Junior
  Kompositör: Irving Berlin
  Bolag: MUSE
 • 17.26
  Wynton Marsalis, Marcus Roberts, Robert Leslie (3) Hurst, Jeff Watts - New Orleans
  Album: Marsalis Standard Time (1)
  Kompositör: Hoagy Carmichael
  Bolag: COLUMBIA
 • 17.37
  Roy Hargrove, Justin Robinson, Jonathan Batiste, Ameen Saleem, Thaddeus Dixon - Ev'Rybody Wants To Be A Cat
  Album: Everybody Wants To Be A Cat
  Kompositör: Floyd Huddleston, Al Rinker
  Bolag: WALT DISNEY
 • 17.43
  Bill Holman, Rich Eames, Ron Stout, Bob Leatherbarrow, Bill Perkins - Bemsha Swing
  Album: Brilliant Corners
  Kompositör: Denzil Best, Thelonious Monk
  Bolag: JVC
 • 17.50
  Romero Lubambo, Scott Colley, Antonio Sanchez, Luciana Souza, Edward Simon - Living Without You
  Album: The New Bossa Nova
  Kompositör: Randy Newman
  Bolag: VERVE
 • 17.54
  Bill (1) Evans - A House Is Not A Home
  Album: I Will Say Goodbye
  Kompositör: Burt Bacharach
  Bolag: FANTASY
 • 18.12
  Adam Forkelid, Elin Larsson-Forkelid - Dark Skies
  Kompositör: Elin Larsson-Forkelid
 • 18.41
  Adam Forkelid, Elin Larsson, Forkelid - All I Need
  Kompositör: Radiohead
 • 19.07
  Lauren Kinsella, Laura Jurd, Alex Roth, Corrie Dick - Try To Turn Back
  Kompositör: Corrie Dick
 • 19.14
  Room 8 - Caballo Blanco
  Album: Caballo Blanco
  Kompositör: Sven Berggren
  Bolag: DINKY RECORDS
 • 19.23
  Marc Cary - Waltz Betty Waltz
  Album: Four Directions
  Kompositör: Marc Cary
  Bolag: MOTEMA MUSIC
 • 19.30
  Anders Bergcrantz, Patrik Grundström, Robert Tjäderkvist, Ulrik Ording, Mats Rondin, Symfoniorkestern Vid Norrlandsoperan (Umeå) - Cypresses
  Album: The Painter
  Kompositör: Anna-Lena Laurin
  Bolag: VANGUARD MUSIC BOULEVARD
 • 19.40
  Jeff Lorber, Jean-Luc Ponty - King Kong
  Album: Hacienda
  Kompositör: Frank Zappa
  Bolag: HEADS UP INTERNATIONAL
 • 19.47
  Arc - Ikaros
  Album: Ikaros
  Kompositör: Josefine Cronholm
  Bolag: GETAWAY MUSIC
 • 19.55
  Leszek Mozdzer, Lars Danielsson, Zohar Fresco - She Said She Was A Painter
  Album: Polska
  Kompositör: ?
  Bolag: ACT COMPANY
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".