Prylarnas internet ökar dramatiskt

20 min
Att vara på nätet är för många en del av vardagslivet. Med mobilen, paddan använda internet. Men nu är det prylarnas tur. Idag är redan över tio miljarder prylar knutna till internet på ett eller annat vis och prognosen är att det ökar till 50 miljarder enheter fram till 2020.

Mobilens roll är att vara människans sambandscentral för att hålla koll på prylarnas internet, tror forskare och internetbranschen. Elmätare som via nätet står i kontakt med elbolagen och streckkodstaggning var bara början, nu kommer allt fler vardagstillämpningar.

Bilar hör till det som kommer kopplas upp först. Redan idag kan man köpa internetuppkopplade elbilar, för att hålla koll på position, energiförbrukning och servicebehov. Vi tar en provtur med elbil som utrustats med mobiluppkoppling till serviceverkstaden och som kan styras med en app i bilägarens egen mobiltelefon.

- Det är mobilerna som sätter fart på Sakernas Internet, menar Kristina Höök professor i interaktiv design vid MobileLife Center på Kungliga tekniska högskolan. Mobilerna blir sambandscentral för oss människor att hålla koll på vad prylarna håller på.