Traditioner på gott och ont

20 min
Så här års kommer vi inte undan traditionerna - vad vi än tycker om dem. Men även om inte alla firar jul, så vill alla människor ha traditioner. De är djupt mänskliga uttryck för att vi vill finna vår plats i tillvaron, känna en mening, tillhörighet och gemenskap i livet. Förmodligen har någon form av traditioner följt mänskligheten ända sedan vi blev bofasta.

- Ju mer i lever i datorernas och mobiltelefonernas värld, desto mer längtar vi efter dom fysiska mötena, och då är det läge för ritualer. Vi lever verkligen i ritualiseringarnas tid, säger Agneta Lilja, etnolog vid Södertörns högskola.

- Jag vill inte vara traditionspolis och säga vad som är rätt och fel, och jag intresserar mig mest för varför vi håller på med traditioner, snarare än hur gamla de är, eller var de kommer ifrån, säger Agneta Lilja.

Men det är en väldig snedfördelning kring hur nya fester tas upp i det svenska samhället. Det finns en större acceptans för traditioner från något annat västland, som Halloween och Alla hjärtans dag, och  mindre acceptans för traditioner från den muslimska världen.