Det som inte dödar – dokumentären om Pia Degermark

52 min

Jetsetliv och glamour. Men också anorexia, drogmissbruk och till slut fängelse och hemlöshet. Idag bor Pia Degermark med sin mamma i Norrtälje. Maja Salomonsson åker dit för att försöka förstå vad som egentligen hände.

Hon var 60-talets mest lovande filmstjärna, känd som kungens första flickvän. Sjutton år gammal vinner Pia Degermark pris för bästa skådespelerska i Cannes, efter huvudrollen i Bo Widerbergs film Elvira Madigan, där hon spelar mot Tommy Berggren.

Maja Salomonsson:

”Jag har varit fascinerad av Pia Degermark sedan jag som tonåring såg Elvira Madigan. Våren 2009 träffade jag henne första gången. Sedan dess har vi fortsatt att ses. Jag insåg så småningom att hennes historia ska berättas i en radiodokumentär, att låta hennes röst vara det centrala, att få höra henne som ett subjekt berätta om sitt liv.”

Maja Salomonsson, radiomakare, ljudkonstnär och teaterregissör. Gick ut STDH:s radiolinje 2011 och har sedan dess bl a regisserat två pjäser på Riksteatern. “Det som inte dödar” är hennes första dokumentär.

Programmet ingår i P1 Dokumentärs serie Kulturporträtt som sänds under jul- och nyårshelgerna. I nästa program möter du Jan Myrdal i "Myrdals sista flytt" av Bo Sjökvist.

Dokumentärredaktionen har julledigt och kommenteringen är stängd. God jul!

/ Håkan, Ylva, Marie-Jeanette och Robert på P1 Dokumentär

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista