Jan Myrdals sista flytt

51 min
Sommaren 2012 gjorde 85-årige Jan Myrdal sin förmodligen allra sista flytt. Han var pank och kunde inte bo kvar där han bodde. Myrdalsällskapet trädde in och räddade situationen. Ett hus i Varberg gjordes i ordning för Jan och hans böcker. Kvar i Fagersta blev hans 35 år yngre fru Andrea Myrdal som inte kände sig välkommen till Varberg.

I programmet får vi följa arbetet med flytten och dragkampen om Jan mellan Andrea Myrdal och Myrdalsällskapet, som består av bland andra författaren Henning Mankell och hotelldirektören Lasse Diding,

Lasse Diding: ”Det är bra om Jan Myrdal ibland tänker också med huvet". Andrea Myrdal:”Jan tänker med kuken men Lasse Diding tänker med röven".

Många tycker att Jan Myrdal i sina romaner och skriftställningar hänsynslöst använt människor runt omkring sig. Det som inte kan bli litteratur saknar värde. Eller som Henning Mankell säger i programmet: ”Som författare kan du inte ha för många nära vänner därför det begränsar dina möjligheter att skriva om folk".

Samtidigt har Jan de senaste åren blivit flitigt omskriven i tabloidpressen, mycket på grund av sitt senaste äktenskap.

En dokumentär av Bosse Sjökvist.

"Myrdals sista flytt" ingår i vår serie Kulturporträtt som vi sänder under julen. I förra veckan gick "Det som inte dödar" om Pia Degermark. Och nästa vecka sänder vi "Mera brännvin" om Eddie Meduza.

Under jul och nyår har redaktionen ledigt och kommentarsfältet är stängt.

God jul!

/Håkan, Ylva, Marie-Jeanette och Robert på P1 Dokumentär