Ett avsnitt från Livet på hemmet
30 min
Uppföljning: Vad hände sen?
Sön 05 jan 2014 kl 12:00
Det har gått tre månader sen vi besökte Kattrumpstullens äldreboende. Då drev stiftelsen rödakorshemmet verksamheten på entreprenad, men de skulle lämna hemmet den 1 oktober. När jag kommer tillbaks en... vecka innan entreprenörsbytet så är det fortfarande inte klart vem som kommer ta över driften av det stora äldreboendet uppe på höjden. "Man är som bollen hos jonglören och vi får hoppas att man inte är den bollen han tappar" säger Lennart med det långa vita skägget där han sitter och röker utanför hemmet….

Kattrumpstullens äldreboende ägs av kommunen men är utlagt på entreprenad. Anledningen till ovissheten kring entreprenörsbytet på Kattrumpstullen är att två av de bolag som förlorade upphandlingen i somras överklagade kommunens anbudsunderlag till Förvaltningsrätten. Och sen drog allt ut på tiden. Till slut bestämde sig Stockholm stad för att för en tillfällig period gå in och driva hemmet i egen regi fram tills alla domar kommit.

Staden beställer nya mobiler, alla telefonnummer ändras och journalerna förs över till nya leasade datorer men några veckor senare ska allt bytas ut igen. Hur påverkar den här typen av entreprenörsbyten de som bor och jobbar på hemmet?

"I morse hade de i alla fall samma kläder på sig som vanligt" säger Eivor med solhatten den 1 oktober – dagen då kommunen tar över äldreboendet.

Hon tycker inte att entreprenörsbytet märks av så mycket, inte än så länge. De största förändringarna som skett för henne de sista månaderna handlar om andra saker. Förut brukade hon alltid åka ner till terrassen och sola med sin bästa väninna. Men idag åker hon ensam in på rummet.

Producent och reporter Rosa Fernandez

Övriga medarbetare: David Rune och Samuel Lindberg, produktionsbolaget Munck.

rosa.fernandez@munck.se
--------------------------------------------------------------------------
Vill du lyssna på fler program om svensk äldreomsorg? http://sverigesradio.se/p1/tendens

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".