Ett avsnitt från Barnen
30 min
Att börja skolan bakom lås och bom
Fre 10 jan 2014 kl 11:03
- Det var nervöst, man satt där och kollade ner i boken. Jag visste vilket ställe jag var på. Man vågade inte göra olika grejer ifall det skulle hände nåt, säger Sandra 15 år.

Varje år omhändertas ca 30.000 barn och ungdomar för vård utanför hemmet. Ca 1000 personer av dessa placeras hos Statens Institutions styrelse, även kallad SIS. I sverige finns det ca 25 st ungdomshem från norr till söder. 

I veckans Barnen åker vi till Vagnhärad, strax söder om Stockholm där vi träffar Erik och Sandra, 14 och 15 år som båda bor på Lövsta ungdomshem och går i skolan på institutionens egna skola som heter Silleskolan.  Vi försöker ta reda på hur det är att börja skolan när man sitter inlåst och övervakad dygnet runt.

Här bor flickor och pojkar som alla blivit tvångsplacerade av socialtjänsten, så kallat LVU. Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.  För att en ungdom ska bli omhändertagen enligt LVU så krävs det att personen lever ett liv med missbruk eller kriminalitet eller att ungdomens föräldrar inte kan ge det stöd som krävs för att få en trygg uppväxt. 

- Jag kom hit med polisbil och så tog de in mig på isoleringen. De sökte igenom mig och jag fick lämna ifrån mig allt jag hade., Jag fick också ta av mig kläderna. Egentligen ska man duscha men jag behövde inte det. Jag kom hemifrån med polisen så de trodde väl att jag var ren, berättar Erik som var 14 år när han kom till Lövsta.

På lövsta finns det 32 platser, den största delen är ungdomar mellan 12-16 år där samtliga går i skolan.

- Det är många elever som börjar och sedan flyttar vidare under hela året. Vissa är här i några veckor medan andra stannar i flera år. När en ny elev kommer får de oftast gå runt med sin klassföreståndare för att känna sig välkomna, men också för att känna sig trygga. Många har inte gått i skolan på flera år, så en viktig uppgift är att motivera och visa att det här kan vara en bra plats, säger Lennart Claesson, rektor på Silleskolan.

Efter några dagar på Lövsta är det dags att börja skolan. På Silleskolan har lärarna en tät kontakt med vårdarna på avdelningarna, och anpassar studierna till omständigheterna. Ibland kan det handla om ett jobbigt samtal eller ett bråk under kvällen, då förflyttas oftast provet till en annan dag. Här är det möjligt att individuellt anpassa takten till den enskilda eleven.
Men hur upplever Erik och Sandra det är att gå i skolan under dessa omständigheter?

Ett program av Tomas RajnaiDu hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".