Livet på hemmet: debatt

30 min
Utseendet på svensk äldreomsorg har på kort tid förändrats - från offentlig vård mot privata vårdbolag. En utveckling som pågått i lite drygt tjugo år nu och som varit särskilt framträdande i Stockholm. Men vad kan man egentligen säga om resultatet? Blev allt till det bättre eller blev det bara pannkaka av alltihop? Debatt och diskussion i studion med stockholmspolitikerna Joakim Larsson (m) och Torun Bouher (v) samt forskaren Paula Blomqvist. Programledare Anna Ivemark.

I serien Livet på hemmet har vi följt vardagen på äldreboendet Kattrumpstullen i Stockholm. Vi har även fått följa det entreprenörsbyte som präglat tillvaron på boendet där en icke-vinstrdrivande aktör har ersatts av en vinstdrivande. 

I Stockholm har privata aktörer de senaste decennierna tillåtits i allt större skala inom äldrevården. En utveckling som stärks för varje dag som går och som sprider sig till alltfler håll i landet. På bara lite drygt tjugo år har Sverige gått från att vara ett land med ett offentligt välfärdsmonopol till dagens förutsättningar, där lite drygt var femte anställd inom äldreomsorgen arbetar för en arbetsgivare i privat regi. 

Men vad kan man egentligen säga om de privata aktörernas intåg i den svenska äldreomsorgen? Hur ska vi se på denna på senare år förändrade spelplan? Har allt blivit till det bättre? Eller har det bara blivit pannkaka av alltihop?

Debatt och diskussion med Joakim Larsson (m), borgarråd Stockholms Stad, Torun Boucher (v), ledamot i äldrenämnden Stockholms Stad, och Paula Blomqvist, docent och universitetslektor på statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala Universitet.Under ledning av programledare Anna Ivemark.

Serien Livet på hemmet görs av Rosa Fernandez och David Rune, produktionsbolaget Munck.

david.rune@munck.se
-----------------------------------------------------------------------------------
Vill du lyssna på fler program om svensk äldreomsorg? http://sverigesradio.se/p1/tendens