Sjostakovitjmaraton, etapp 1

Här finns inget ljud
P2 Live inleder det nya året med Brodskykvartettens imponerande Sjostakovitjmaraton, inspelat under tre dagar i Uppsala i april 2012. Och precis som det är inspelat sänder vi det - i tre dagar i följd. Alla Sjostakovitj femton stråkkvartetter spelas, med början idag med de första fem.

Sjostakovitjs stråkkvartetter brukar räknas till de mest betydande och personliga under 1900-talet och sysselsatte honom under i stort sett hela livet. Sin första stråkkvartett skrev han som 31-åring, den sista fullbordade han drygt 35 år senare, ett år före sin död 1975. Totalt blev det femton kvartetter, lika många som symfonierna, vilket säger något om hur viktig denna musik var för Sjostakovitj.

Kvartetterna har också varit centrala för brittiska Brodskykvartetten som firade sitt 40-årsjubileum 2012, när kvartetterna spelades in, och kanske är det ingen överdrift att kalla dem för specialister på just Sjostakovitj. I alla fall har den ryske tonsättaren hängt med nästan från starten 1972. Kvartettens ursprungsmedlemmar möttes som mycket unga i Middlesbrough där de varvade pingis och fotboll med kvartettspel efter skolan. Sjostakovitjs elfte stråkkvartett var ett av de första verk ensemblen spelade. I slutet av 1980-talet gjorde Brodskykvartetten sin första kompletta Sjostakovitjcykel live i London och 1989 spelade ensemblen in samtliga kvartetter på CD.

Brodskykvartetten består av violinisterna Daniel Rowland och Ian Belton, altviolonisten Paul Cassidy och cellisten Jacqueline Thomas.

Presentatör: Sara Norling

19:03-21:59 P2 Live: Sjostakovitjmaraton med Brodskykvartetten etapp 1
Brodskykvartetten spelar Sjostakovitjs stråkkvartetter.
Idag: nr 1 - 5. Konserter 2012, Uppsala konsert & kongress.
Nr 1 C-dur
Nr 2 A-dur
Nr 3 F-dur
Nr 4 D-dur
Nr 5 B-dur

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.07
  Brodskykvartetten - Stråkkvartett Nr 1 C-Dur
  Kompositör: Dmitrij Sjostakovitj
 • 19.29
  Brodskykvartetten - Stråkkvartett Nr 2 A-Dur
  Kompositör: Dmitrij Sjostakovitj
 • 20.12
  Brodskykvartetten - Stråkvartett Nr 3 F-Dur
  Kompositör: Dmitrij Sjostakovitj
 • 20.49
  Brodskykvartetten - Stråkkvartett Nr 4 D-Dur
  Kompositör: Dmitrij Sjostakovitj
 • 21.23
  Brodskykvartetten - Stråkkvartett Nr 5 B-Dur
  Kompositör: Dmitrij Sjostakovitj