”Utan språk ingen nation” – röster och intryck från Färöarna del 2

44 min

Det är lite skämmigt att komma till Färöarna, för där vet man väldigt mycket om våra författare och vårt kulturliv medan vi inte känner till någonting om deras, säger kulturradions Mia Gerdin som åkte till Färöarna för att prata om litteratur, språk och identitet.

”Alla författare stjäl”, skrockar Joanes Nielsen, författare på Färöarna som flera gånger blivit nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris.  Hans senaste roman, Brahmadellerna, innehåller många historiska faktablock i form av brev och dokument – en teknik han lånat från P O Enquist. Han berättar också att när han skrev romanen så gick han på kaffe, sötsaker och cigaretter.

17-åriga Kristina Clementsen har egen litteraturblogg och säger att hon tycker färöiska språket flyter fram lika vackert som den färöiska naturen.  Hon vill slå vakt om färöiskan och det är alla färöingar överens om: utan språk dör nationen.

I det andra programmet av två från Färöarna besöker Mia Gerdin Färöarnas största tryckeri och pratar med tryckerichefen Jon Hestoy om den digitala framtiden. Det blir också möten med författare i olika åldrar - t ex Joanes Nielsen, 60, som gett ut många böcker och Kristina Clementsen, 17, som än så länge publicerar sig på webben.  Oddfridur Rasmusssen är både lärare, författare och redaktör för Färöarnas enda litterära tidskrift Vencil, Turid Kjölbrå arbetar på Lärarboksförlaget där man haft kampanjer för att få föräldrar att läsa mer för sina barn, och på universitetet finns Turid Sigurdadottir som funderar över hur mycket dataskärmarna påverkar unga människors hemkänsla.

Musik med Kings of Convenience, Kari Sverrison och Hanus G Johansen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista