Klungan, kokosfötter och konsten att vara kul

44 min
Klungans humor har kallats allt ifrån hejdlöst intelligent till hypnotiskt nattsvart. Tillsammans har de gjort humor i olika former i drygt tio år. Tove Palén har följt arbetet med den nya föreställningen ”På rätt sida om okej”, för tredje gången i samarbete med regissören och koreografen Birgitta Egerbladh.

Denna teater- och humorgrupp består av Sven Björklund, Carl Englén, Mattias Fransson och Olof Wretling och bildades i Umeå hösten 2003. Sedan dess har de satt upp ett tiotal föreställningar, bl.a. ”Stämning”, ”Det är vi som är hemgiften” och ”Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter”. I olika stor utsträckning gjorde de det prisade radioprogrammet "Mammas nya Kille" och på SVT programmet "Ingen bor i skogen".

Tillsammans har de hittat ett språk och ett uttryck som inte liknar något annat. En slags komisk dansteater, fullmatad av karaktärer som på ett eller annat sätt har svårt att hitta sin plats i världen. Repetitionsarbetet av föreställningen "På rätt
sida om okej" är i full gång, processen är snirklig och det drar ihop sig till premiär.

Sedan 2008 har Klungan ett nära samarbete med koreografen och regissören Birgitta Egerbladh. Som gemensam nämnare har de kopplingen till staden Umeå.

Tove Palén har följt gruppens arbete inför premiären den 15 januari på Sagateatern i Umeå.