Professor Bodil Jönsson: - 75 är det nya 65

67 min

I Jankell i P4 samtalar Annika med sina gäster om åldrande och åldersnoja. Är det verkligen så farligt att bli gammal som vissa tycks tro? Om du får uppleva det friska åldrandet finns inget att rädas. Hör professor emerita vid Lunds universitet Bodil Jönsson berätta om årsringarna och lektor Barbro Wadensten vid Uppsala universitet förklara gerotranscendens - om att åldrande mentalt kan betyda att du vågar spränga tidigare aldrig överskridna gränser, släppa på prestigen och bli mer lekfull. Den aktiva pensionären Lillemor Johansson berättar om samarbete över generationsgränserna.

ANNIKA JANKELL:

Jag intervjuade en finsk professor om vad man har att vinna på att ha ett dynamiskt demografiskt tänk på arbetsplatser, det vill säga vad man har att vinna på att ha olika åldrar på jobbet, vad de äldre kan lära de yngre och hur de yngre kan inspirera de äldre. Efter intervjun, just som jag ska gå, frågar han hur gammal jag är och eftersom jag där och då tyckte det var en irrelevant fråga, så svarade jag inte utan ställde en motfrågan:

- Vad väger du?

Han skrattade och sa att det var ett bra svar och fortsatte sen med att uppmuntra mig med att nästa gång någon frågade hur gammal jag är ska jag svara:

- Det beror på.

Med det menade han att om man tittar på den biologiska, fysiska, genetiska och psykosociala åldern så skiljer sig åldern så mycket från person till person så att det där födelseåret blir ganska ointressant. 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".