Festivalminnen med Arriale, Martin och Kelly

Här finns inget ljud

En välblandad mix av den klassiska jazzen, en välbesökt konsert och så ny jazz som för oss ut i rymden präglar denna upplaga av Jazzradion i P2. Och Johan Norberg tittar närmare på begreppet "definitioner" i sin krönika.

Vi drar igång veckans Jazzradion med Mel Tormé.
Han startade karriären tidigt och fick ett långt musikerliv. Som fyra-åring gjorde han sitt första gig på en bar och sin sista skiva spelade han in bara tre år innan han dog 1999. Och när man hör honom hör man en människa som är full av musik och sång. 

Pianisten Kenny Barron hörde vi senast i Jazzradion i en livekonsert under hösten. Men han har ju förstås spelat in hundratals album också, både som ledare och med andra musiker som till exempel Stan Getz, Ella Fitzgerald och Joe Henderson.
Hans karriär spänner vid det här laget över mer än 50 år och tog sin början när han fick spela med saxofonisten James Moody som såg till att han hamnade i Dizzy Gillespies band.

Med jämna mellanrum dyker sångaren, gitarristen och låtskrivaren Eric Bibb upp på svenska scener och delar med sig av sin akustiska blues. Och för några år sedan fick han till och med äran att vara Sommarpratare i Sveriges Radio. Det här hänger ihop med de kontakter han fick med svenska musiker när han bodde i landet under 70-talet.
Och den där svenska kontakten har också färgat av sig på den låt vi får höra i Jazzradion. Svenska Charlotte Höglund har skrivit "Don't Ever Let Nobody Drag Your Spirit Down" tillsammans med Eric Bibb.

En av de musiker som för gott lämnade jazzscenen förra året var Rune Öfwerman, som avled på luciadagen 80 år gammal. Denne produktive pianist, kompostiör och skivproducent var en av de mest uppskattade och efterfrågade. Han spelade med alla, som Lars Gullin, Jan Allan, Georg Riedel och  Hacke Björksten och han skrev också en hel del filmmusik.

Som Ruth Lee Jones föddes sångerskan Dinah Washington 1924. Som för så många andra var det i kyrkans gospelkör hon började musicera - från början som pianist. Ett tag dirigerade hon också en kyrkokör och med tiden tog sjungandet allt större plats.
Som 15 åring började hon uppträda på olika klubbar och sen dröjde det inte länge innan hon var en etablerad artist och hon ansågs till och med till vara den mest populära svarta skivartisten under 50-talet.
Hon blev bara 39 år, men hann spela in omkring 30 album och vara gift sju gånger.

Multiinstrumentalisten Yusef Lateef var en av jazzens mest nyfikna personligheter och ännu en av dem som lämnade jazzlivet för gott under slutet av 2013. 93 år blev han och var på turné så sent som förra sommaren. Förutom sax spelade han också flöjt och drog sig inte för att spela jazzsolon på oboe och fagott. Långt innan begreppet var etablerat spelade han vad vi idag kallar världsmusik och tog in exotiska flöjter och rörblåsinstrument från olika delar av världen i jazzen.

Och precis som Yusef Lateef var pianisten Marian McPartland aktiv på jazzscenen in i det sista. När hon gick bort i somras, 95 år gammal hade hon en 60-årig karriär bakom sig.
Hon föddes i England, spelade för de allierade trupperna i Belgien mitt under brinnande krig och träffade då sin make, Jimmy McPartland.
De flyttade till USA och det var i New York som hennes karriär tog fart på riktigt. Hon blev snart en välbekant profil inom jazzen i New York  och i slutet av 70-talet startade hon en mycket uppskattad radioserie "Piano Jazz" och det höll hon på med ända till 2011.

När gitarristen Jim Hall gick ur tiden i början av december gick det en skälvning genom gitarrvärlden. Han var en av dem som lyfte fram gitarren som ett instrument att verkligen räkna med i jazzen. Redan som 13-åring, när han hört gitarristen Charlie Chrisitian på radio visste han att det var gitarrist han ville bli.
Ett viktigt vägskäl i livet var när han började spela med Chico Hamilton och fick göra sin första inspelning. Ett annat var när han var med i tenoristen Sonny Rollins grupp och med det blev helt accepterad i jazzkretsarna.

Med sin mjuka, sensuella och  lite hesa röst gjorde Julie London succe både inom jazz och pop under 50- och 60-talen och låten "Cry Me A River" blev den låt hon kom att förknippas med.
Julie London var också skådespelare och i många år spelade hon den vackra och ruskigt kompetenta sjuksköterskan Dixie McCall i teveserien "Larmet" går under 70-talet.
Fast här är det sångerskan Julie London vi möter i Jazzradion, förstås.

På måndag den 13 januari är det 20:e dag Knut och då ska julen kastas ut - om inte förr. Så än hinner vi med en liten julaktig låt innan säsongen definitivt är förbi.
På Peter Asplunds julskiva "The Christmas Feeling" finns den lilla pärlan Wintersweet, Winter Sweet, kanske mer vintrig än utpräglat julig.

Veckans livekonsert har vi hämtat från Umeå Jazzfestival i oktober förra året.
Pianisten Lynne Arriale hade då bildat trio med sångerskan Clarie Martin och saxofonisten Grace Kelly och bjöd på ett program med både traditionell standardjazz och låtar av Joni Mitchell, Nina Simone och Abbey Lincoln.
Svenska basisten Martin Sjöstedt och trummisen Daniel Fredriksson stod för kompet under den bejublade konserten.

Den libanes-franske trumpetaren Ibrahim Maalouf har studerat sitt instruments möjligheter grundligt och i många år. Han har både turnerat som barcktrumpetsolist tillsammans med sin pappa och själv utvecklat en trumpet som man kan spela kvartstoner på. Något som gör det möjligt att spela den klassiska traditionsmusiken från Libanon på trumpet.
Hans speciella form av jazz är starkt färgad av den libanesiska traditionen, men också av all annan musik som kommit i Maaloufs väg genom åren.

I somras släppte Emil Brandqvist trio sin andra skiva och här har de samarbetat med Sjöströmska String Quartet.
Det här var ett album som först släpptes i Tyskland och där har också trion turnerat under hösten.
Utöver att spela trummor med sin trio skriver Emil Brandqvist en hel del filmmusik, något som kanske hörs låtmaterialet på skivan?

Den sjunde cd:n i ordningen är "Consistency" med Johan Berke Upstairs Five och för första gången medverkar trumpetaren Nils Jansson i kvintetten.
Plattan är fulladdad med originalkompositioner av Johan Berke.

I grupperna "Änglaspel" och "Corpo" hittar man vanligen saxofonisten Mikael Godée men han har också en kvartett tillsammans med den belgiska pianisten Eve Beuvens. "MEQ" heter både gruppen och plattan.

Den unga gitarristen Susanna Risberg gjorde något av en sensation under förra året. Bara 22 år och redan ruskigt rutinerad med samarbeten med både storband, symfoniorkestrar och andra jazzmusiker bakom sig. Samt turnéliv med eget band som 11-åring och studier vid Berklee school of music i Boston. Debutplattan hette som trion. "Susanna Risberg Trio."

Norske trumpetaren Ole Jörn Myklebust är kanske mest känd för sitt nära samarbete med sångerskan Mari Boine, men i höstas släppte han plattan "Jorba" i eget namn. Jorba som betyder cirkel på samiska.

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Magnus Lindgren, Marhias Algotsson - Cj Cue
  Kompositör: Magnus Lindgren, Marhias Algotsson
 • 17.00
  Mel Tormé, John (Usa) (2) Campbell, Bob Maize, Donny Osborne - Day In Day Out
  Album: Night At The Concord Pavilion
  Kompositör: Rube Bloom
  Bolag: CONCORD JAZZ
 • 17.05
  Maucha Adnet, Kenny Barron, Anne Drummond, Romero Lubambo, Nilson Matta, Duduka Da Fonseca, Valtinho - Dona Maria
  Album: Canta Brasil
  Kompositör: Duduka Da Fonseca
  Bolag: EM-ARCY
 • 17.11
  Eric Bibb, Rory Block, Maria Muldaur, Chris Burns, Michael Ward, Per Hanson - Don'T Ever Let Nobody Drag Your Spirit Down
  Album: Sisters & Brothers
  Kompositör: Eric Bibb, Charlotte Höglund
  Bolag: TELARC RECORDS
 • 17.16
  Rune Öfwerman, Sture Nordin, Egil Johansen - Old Spice
  Album: 1957-1969 The Early Years
  Kompositör: Rune Öfwerman
  Bolag: SONET
 • 17.21
  Dinah Washington, Eddie Chamblee - After You'Ve Gone
  Album: The Bessie Smith Songbook (Dinah Washington)
  Kompositör: Henry Creamer, Turner Layton
  Bolag: EM-ARCY
 • 17.30
  Yusef Lateef, Hugh Lawson, Herman Wright, Roy Brooks - Rosetta
  Album: The Golden Flute
  Kompositör: Earl Hines, Henri Woode
  Bolag: VERVE
 • 17.36
  Rufus Reid, Joe Morello, Marian Mcpartland - I Can'T Explain
  Album: Live At Shanghai Jazz
  Kompositör: Rufus Reid
  Bolag: CONCORD JAZZ
 • 17.42
  Jim (1) Hall, Pat Metheny - All The Things You Are
  Album: Jim Hall & Pat Metheny
  Kompositör: Jerome Kern
  Bolag: TELARC
 • 17.50
  Julie London, Barney Kessel, Ray Leatherwood - Cry Me A River
  Album: Julie Is Her Name
  Kompositör: Arthur Hamilton
  Bolag: PHOENIX RECORDS
 • 17.53
  Peter Asplund - Wintersweet
  Album: The Christmas Feeling
  Kompositör: Kenny Wheeler
  Bolag: PROPHONE
 • 19.01
  Claire Martin, Grace Kelly, Lynne Arriale, Martin Sjöstedt, Daniel Fredriksson - Sinner Man
  Kompositör: NINA SIMONE
 • 19.12
  Ibrahim Maalouf - If You Wanna Be A Woman
  Album: Illusions
  Kompositör: Ibrahim Maalouf
  Bolag: MI'STER PRODUCTIONS
 • 19.37
  Mikael Godée, Eve Bouvens, Magnus Bergström, Johan Birgenius - Dokker
  Kompositör: Mikael Gode
  Bolag: Spookhus Records
 • 19.44
  Susanna Risberg, Gustaf Hielm, Jonathan Lundberg - Dysmorfi
  Album: Susanna Risberg Trio
  Kompositör: Susanna Risberg
  Bolag: EHMM MUSIC
 • 19.50
  Ole Jörn Myklebust, Andreas Ulvo, Sigurd Hole - Jaures
  Kompositör: Ole Jörn Myklebust
  Bolag: FINITO BACALAO RECORDS
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".