Shakespeare i musiken

Här finns inget ljud

I år är det 450 år sedan Shakespeare föddes. Shakespeare och musiken är temat för veckans P2 Klassiskt arkiv. Inte dramatikerns förhållande till musik, men musikens förhållande till (och beroende av) William Shakespeare.

Shakespeares sonetter och dramer har genom århundrandena inspirerat en oräknelig mängd sånger och operor, men också många orkesterverk, till exempel Berlioz dramatiska symfoni om Romeo och Julia. Just Shakespeares dömda kärlekspar har varit en särskilt stark inspirationskälla för kompositörerna. På söndag får vi höra Tjajkovskijs berömda skildring av kärleksparet i form av hans fantasi-uvertyr Romeo och Julia. 

Men P2-arkivet innehåller också Shakespeare-inspirerad musik av ovanligare slag. Edward Elgars symfoniska studie Falstaff från 1913 är tonsättarens tragikomiska porträtt av Sir John Falstaff, den rundlagde och fryntlige riddaren som dyker upp i Shakespeares pjäser De muntra fruarna i Windsor och Henry IV. Falstaff har aldrig tillhört Elgars mer spelade stycken, men dirigenten Sir Adrian Boult var en stor beundrare av verket som han spelade in hela tre gånger. På söndag sänds Boults första inspelning av Falstaff från 1950 med Londons filharmoniska orkester.      

Giuseppe Verdi älskade Shakespeare, vars dramer gav honom material till tre operor, Macbeth, Otello och Falstaff. Men Verdi hade även haft planer på att skriva operor byggda på både Hamlet och Romeo och Julia. Två projekt som dock aldrig antog konkret form. Det värsta Verdi kunde tänkas sig var nämligen att misslyckas med Shakespeare som förlaga, något som alltför många andra tonsättare redan hade gjort menade han. Verdi riskerade inte att misshandla sin dramatiske idol.

Söndagens program erbjuder chansen att jämföra Elgars Falstaff med Verdis sätt att ta sig an denne Shakespeare-karaktär i det som blev den italienske mästarens sista opera. Vi lyssnar till slutet av operan i Herbert von Karajans legendariska inspelning av Verdis Falstaff från 1956 med Tito Gobbi i titelrollen.

Programledaren Johan Korssell uppmärksammar också 50-årsminnet av Paul Hindemiths död 1963. Det blir visserligen en något försenad hyllning till Hindemith men hursomhelst ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med tonsättarens fina Violinkonsert från 1939 i en inspelning med David Ojstrach som solist och Hindemith själv som dirigent framför Londons symfoniorkester.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.03
  Leopold Stokowski - Stormen (Op 109:1): Nr 7, Berceuse (Arr)
  Album: Stokowski Conducts Percy Grainger Favourites
  Kompositör: Jean Sibelius
  Bolag: CALA
 • 12.10
  Tom Cochrane - Dreamer's Dream
  Album: Songs Of A Circling Spirit
  Kompositör: Tom Cochrane
  Bolag: EMI
 • 12.45
  Alfred Deller, Desmond Dupré - It Was A Lover And His Lass
  Album: Shakespeare Songs
  Kompositör: Thomas Morley
  Bolag: HARMONIA MUNDI
 • 12.48
  Alfred Deller, Desmond Dupré - O Mistress Mine
  Album: Shakespeare Songs
  Kompositör: Thomas Morley
  Bolag: HARMONIA MUNDI
 • 12.50
  Alfred Deller, Desmond Dupré - The Willow Song
  Album: Shakespeare Songs
  Kompositör: Anonymus 1600-Ca
  Bolag: HARMONIA MUNDI
 • 12.57
  David Ojstrach, Paul Hindemith, London Symphony Orchestra - Konsert För Violin & Orkester
  Album: Symphony Mathis Der Maler
  Kompositör: Paul Hindemith
  Bolag: DECCA
 • 13.28
  Igor Markevitch, Philharmonia Orchestra (London) - Romeo Och Julia
  Album: Igor Markevich Conducts Prokofiev & Tchaikovsky
  Kompositör: Peter Tjajkovskij
  Bolag: TESTAMENT
 • 13.50
  Herbert Von Karajan, Philharmonia Orchestra (London), Elisabeth Schwarzkopf, Anna Moffo, Nan Merriman, Fedora Barbieri, Luigi Alva, Tomaso Spataro, Renato Ercolani, Tito Gobbi, Rolando Panerai, Nicola - Falstaff
  Album: Falstaff
  Kompositör: Giuseppe Verdi
  Bolag: EMI
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".