Det känns tomt utan rötter

29 min

- Beslutet att inte låta mina barn träffa sin morfar är det svåraste beslut jag tagit, säger Lena som sa upp all kontakt med sin pappa. Det hon inte hade räknat med, var att hela släkten skulle ta avstånd från Lena och hennes barn. - Det har gjort mina barn rotlösa, säger hon.

Att inte kunna träffa sina barnbarn eller sina mor/farföräldrar kan innebära ett psykisk lidande speciellt för den som blir exkluderad och inte får lov att hålla kontakten.

Det kan handla om konflikter av olika slag så som livskriser, skilsmässor, dödsfall, missbruk eller övergrepp som gör att kontakter bryts.

Men det behöver inte alltid vara dramatiska händelser som gör att relationen mellan barnbarn och mor/farföräldrar inte är optimal, ibland är det inte viljan utan avståndet som håller familjemedlemmar åtskilda.

I det här programmet får vi möta Lena och Niklas som av olika orsaker inte kunnat eller velat träffa delar av sina familj.

Vi får också höra Kerstin som vill ha en nära kontakt med sina barbarn men där det är avståndet mellan Luleå och Hong Kong som avgör.

Det tredje och sista programmet i Tendens tema: Utan mitt barnbarn

Programmet kommer inte att sändas på ordinarie sändningstid 11:03 eftersom Ekot sänder från årets första partiledardebatt i riksdagshuset, men har som vanligt kvar sin repristid onsdag kl. 20:03 och torsdag kl. 23.30.

Filippa Armstrong

filippa.armstrong@sr.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".