”Jag skulle krossa varenda jävel!” – samtal med Karl Ove Knausgård

44 min
Efter flera år i rampljuset blev det plötsligt tyst från författaren Karl Ove Knausgård. När Min Kampsviten avslutats drog han sig tillbaka och avbokade alla intervjuer och framträdanden. Sista gången han hördes i offentligheten var på Bergmanveckan i somras och dit återvänder Kulturadion special.

När Karl Ove Knausgård var Bergmanveckans gäst  talade han en hel del om hur just Ingmar Bergman varit en viktig inspirationskälla: hans första roman var delvis ett plagiat på Enskilda samtal. Och en föreställning av ”Gengångare” på Dramaten fick honom att inse nödvändigheten av att nå ”mot den mänskliga existensens innersta kärna”.

Men det vindlande och inspirerade samtalet med Jannike Åhlund handlar om mycket annat; att uppge sig själv för konsten – och de personliga konsekvenserna av att göra det.

Efter Bergmanveckan i slutet av juni drog sig Karl Ove Knausgård tillbaka från det intensiva rampljus han vistats i under de senaste åren. Han har inte framträtt offentligt eller gett intervjuer sedan den sista delen i den självbiografiska romansviten Min Kamp kom ut i somras. Sedan Knausgård skrivit sig fram till den sista meningen ”Jag är så lycklig över att inte vara författare” har han ägnat sig åt att skriva filmmanus och att ge ut andras böcker på egna förlaget Pelikan.