Albaniens första lesbiska kom ut i direktsändning

18 min
Det är direktsändning i TV, albanska motsvarigheten till SVT Debatt. Ämnet är homosexualitet. Xheni Karaj i publiken har lovat sina föräldrar att inte säga något. Men så skriker en politiker att om hans egen son skulle komma ut som bög skulle han skjuta honom huvudet. Xheni kan inte hejda sig - hon greppar mikrofonen och blir i samma sekund landets första offentliga lesbiska. I Verkligheten berättar vi om Europas allra färskaste gayrörelse.

Xheni leder idag organisationen Aleanca. Redan som sjuåring märkte hon att hon var mer intresserad av tjejer än av killar. Men hon höll det hemligt genom hela skolgången. Ordet lesbisk existerade inte i Albanien. Landet hade länge en lag som kriminaliserade homosexualitet med upp till 10 års fängelse. Men lesbiska var undantagna i lagtexten - lesbiskhet ansågs inte existera. 

2011 rasar en intensiv debatt i landet. Några homosexuella män har deklarerat att man vill hålla landet första Pride-festival men fick snart en samlad opinion mot sig, ledda av ledande politiker och religiösa ledare. Landets försvarsminister föreslog i ett inlägg spöstraff för homosexuella. Stämningen är upptrissad och Nationella TV-kanalen hade i sitt debattprogram huvudtemat Pride-festival i Albanien - för eller emot. 

Xheni åker till  TV-studion och sätter sig i publiken. Hon är där för att moraliskt stötta en gaykompis som ska delta i debatten. Xheni har lovat sin pappa att inte vara med i TV. Men när en politiker skriker att om hans son kom ut som bög skulle han skjuta honom med en pistol i huvudet börjar Xheni skrika från åskadarläktaren. Det blir tyst för en stund i studion – vem är tjejen som ropar?

Från den stunden är Xheni Karaj officiellt de lesbiskas talesperson och ledare för organisationen Aleanca. Men kampen för en Pride-parad går förlorad. När organisationen ändå försöker genomföra en cykelparad genom staden med tio deltagare angrips tåget med rökbomber.

I programmet medverkar också Sofia Hultin, som nyss kommit hem från Albanien. Där har hon samlat berättelser från lesbiska som resulterat i en sound walk och utställningen I'm Every Lesbian i huvudstaden Tirana.

Se när Sofia medverkar i albansk TV och genomgår "The Lesbo Test" 

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Beyoncé - Xo
  Album: Beyoncé
  Kompositör: Beyoncé Knowles, Terius Nash, Ryan Tedder
  Bolag: Columbia
 • 18.15
  The Knife - Let's Talk About Gender Baby Let's Talk About You And Me (Radio Edit)
  Album: Let's Talk About Gender Baby Let's Talk About You And Me
  Kompositör: Planningtorock
  Bolag: Rabid Records
 • 18.27
  Little Jinder - Shh
  Album: Shh
  Kompositör: Josefine Jinder
  Bolag: Goldenbest