Att börja skolan i väntan på asyl

29 min

I januari öppnar skolorna igen efter jullovet, och många elever går tillbaka till skolan. I del två i serien om att börja skolan möter du barn som söker asyl i Sverige, hur är det att börja skolan i väntan på migrationsverkets beslut och hur är det att kliva in i klassrummet för de barn där situationen ser annorlunda ut?

-Jag skrev en berättelse om mitt liv, hur jag har varit, hur jag levt och vad jag har varit med om. När jag skrev det så kände jag mig som en jättegammal människa, sen har jag en bild i mitt huvud som visar att jag är en äldre man, jag är mycket äldre än de andra, berättar Husni Hassan, 18 år, som nyligen börjat gymnasiet. Han flydde till Sverige från Somalia när han var 13 år, en flykt som tog två år. Trots att Husni har bott i Sverige i 3 år så söker han fortfarande asyl.
På Kvarnbergsskolan i Stockholm arbetar Eva-Lena Hammerin i en förberedelseklass för nyanlända elever. I klassen går för tillfället 11 elever men antalet varierar, det beror på hur länge varje elev stannar i klassen. Målsättningen är att varje elev så snart som möjligt ska ut i de ordinarie klasserna. Hur skolorna i Sverige arbetar varierar från kommun till kommun, för det finns inget krav på att det ska finnas den här typen av klass på skolorna.


-Tänk om du får avslag imorgon, kommer du fortsätta då i skolan då?

Svaret är nej.

-Men om det inte händer så finns det en chans, det finns fortfarande chans och möjlighet. Det kanske kan hända i morgon, men jag styr inte över imorgon.

Andra delen i serien ”Att börja skolan” av Jens Nielsen

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".