"Jag är en gäst i en annans hem"

29 min
En balansgång mellan att vara väldigt nära och hålla distans. Så är jobbet som personlig assistent. Och så gäller det att ha en stor inlevelse i andra människors behov, att ligga steget före.

Åsa Eriksson från Kräcklinge utanför Örebro arbetar som personlig assistent, hon är väldigt god vän med kvinnan hon jobbar hos, men i rollen ingår att inte tro att man är en del av familjen.

--Även om jag jobbat där varje dag i åtta år frågar jag varje dag om det är ok att ta mjölk till kaffet. Det är inte självklart att de ska bjuda mig på det. Jag är en gäst i en annans hem, menar Åsa.

Inlevelse eller förmågan att ligga steget före är viktig för att det ska fungera praktiskt och att relationen ska fungera.

--Man måste tänka sig in i situationen, menar Åsa, hur skulle man själv vilja bli bemött?

Men det krävs också inlevelse av brukaren.

--Tänk dig själv att ha andra människor i ditt hem många timmar om dagen!

Det var en tillfällighet att Åsa blev tipsad om jobbet som personlig assistent, men när hon och brukaren träffades klickade de på en gång.

– Jag hade fått reda på att det var en kvinna som satt i rullstol, men när vi träffades kunde jag inte förstå att jag behövde hjälpa, man ser inte handikappet i den som jag jobbar med.

Eftersom brukaren inte har mycket rörelseförmåga kvar så hjälper Åsa Eriksson henne med det mesta. Hon ser hur beroende kvinnan är av andra människor. Därför blir Åsa väldigt upprörd när hon hör om att funktionshindrade personer riskerar att bli av med sin assistas.

– De kommer ut en liten stund från kommun och försäkringskassan, och kan sen bedöma utifrån det! Ska man dra in hjälpen behöver de vara med några dagar och se på riktigt hur det är!

Marie Hansson, SR Örebro träffar Åsa Eriksson i hennes hem i Kräcklinge utanför Örebro.

019-19 20 46
marie.hansson@sverigesradio.se