Författaren Javier Marias - Den gåtfulle spanjoren

44 min
Javier Marias författarskap räknas som ett av Spaniens mest betydelsefulla. På 40 år har han det blivit elva romaner och tre novellsamlingar, översatta till 40 språk. Hemma i Madrid i sitt enorma bibliotek på nästan 20000 böcker, gav Javier Marias en exklusiv intervju till Ulla Strängberg.

Javier Marias är en gåtfull författare, som har en omisskännlig egen stil. Ofta jämförs han med Marcel Proust och Henry James och ofta uppehåller han sig kring teman som svek, hemligheter och vår oförmåga att på djupet känna en annan människa. Hans böcker har sålts i sex miljoner exemplar och varje vecka kommenterar han samtiden i sin krönika i tidningen El Pais.

Spöken ur det förgångna dyker ofta upp i hans böcker så också i den nya romanen, "Förälskelser", där han undersöker hur en alltigenom positiv känsla kan förvandlas till sin motsats. Och hur den förälskade kan begå de mest gemena handlingar, till och med mord.

”Tvärtemot vad många påstår gör förälskelsen oss starkare och kapabla till allt”, säger Marias som erkänner att han är en romantiker som av någon anledning föredrar förhållanden på distans.

Böcker av Javier Marias på svenska:

"Imorgon, under striden, tänk på mig" 1998

"Alla själar" 2008

"Tidens mörka rygg" 2011

"Förälskelser" 2013

Producent Ulla Strängberg