Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
33 min
Polisen och gängen
Ons 05 feb 2014 kl 11:03
Lisa arbetar som områdespolis i Biskopsgården i Göteborg. Områdespoliser är en satsning i sju av stadens stadsdelar som syftar till att öka tryggheten där.

I uppdraget ingår att förhindra nyrekrytering till kriminella gäng och få unga avhoppare att komma in i samhället igen.  Ett tufft uppdrag säger Lisa.
-Jag kan känna mig frustrerad över att det ser ut som det gör och att det trots allt finns så lite resurser. Jag kan känna mig maktlös. Man har så lite att bidra med.

Poliserna Lisa och Peter arbetar med att bekämpa kriminella gäng. Båda brinner de för sitt arbete. Båda är de också frustrerade över att inte kunna göra mer.Peter Ljungdahl är operativ spaningschef på den avdelning som arbetar med grov organiserad brottslighet i Västra Götaland. Han leder arbetet med att förhindra stora brottshärvor som vapensmugglingar, narkotikahandel och rån.
-Jag kan känna mig otillräcklig. Det är frustrerande att veta att jag inte har tillräckligt med spanare och resurser att lösa allt, säger han.
Samtidigt är de båda poliserna väldigt dedicerade till sina uppdrag. Peter drivs av sina tävlingsinstinkter. Lisa drivs av ett samhällsengagemang. 

Reporter: Louise Jacobson

louise.jacobson@sverigesradio.seLyssna på de andar aprogrammen i serien:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".