Ett avsnitt från Stil
54 min
Charles James – världens grinigaste modegeni
Fre 17 jan 2014 kl 10:03
Charles James (1906-1978) betraktas som en av de mest udda och svåra människor som befolkat modevärlden, och det vill inte säga lite. Charles James var en modeskapare som var sin egen värste fiende, en... riktig grinolle som lyckades lägga krokben för sig själv - och sin karriär - genom att inte kunna tygla sin ilska, irritation och allmänt dåliga humör. Men han var en hejare på att designa kläder. Han betraktas idag som en av de allra största modeskaparna under 1900-talet - och det trots att gemene man knappast känner till hans namn. Men i år kanske det blir ändring på den saken. Charles James är nämligen föremål för årets stora modeutställning på Metropolitan Museum of Art i New York. Mer om honom, och hans humör, berättar vi om i vårens första STIL.

Under 1940- och 50-talet var det till Charles James som dåtidens modekonnässörer vallfärdare för att låta sy upp extravaganta aftonklänningar, som gav genklang i resten av modevärlden. Den franske modeskaparen Christian Dior kallade Charles James sömnadskonst för ”poesi”, och lånade en hel del från honom när han själv lanserade sin ”New Look”, 1947. Och han var inte ensam om att som kollega hylla honom. Det gjorde Cristobal Balenciaga och Halston också. Trots att han gjorde sig ovän med de flesta. Även sina kunder som han ofta dubbelfakturerade, även för plagg som aldrig blev klara. Men när de blev det slog de världen med häpnad.

Charles James: Beyond Fashion (”Charles James: bortom mode”) heter årets modeutställning på Metropolitan Museum of Art i New York (8 maj till 10 augusti). Och han arbetade faktiskt bortom mode, någon trendig typ var han inte. Snarare grep han sig an design av klänningar som en ingenjör, vilket är en av anledningarna till att så många modeskapare gillar honom – han kunde sitt hantverk. Men någon affärsman var han inte. Han avled sjuk och pank på Chelsea Hotel i New York.

Idag hade hans karriär kanske sett annorlunda ut då arga män är populärare än någonsin, åtminstone på tv. Vi har träffat Anders ”Arga Snickaren” Öfvergård som i fem års tid luftat sin ilska i tv, med stor framgång. Trots att Charles James dog hemlös och utan pengar så höll han drömmen om vackra kläder vid liv, in i det sista. Men så fyller just kläder man känner sig snygg i en mycket viktig funktion. För kläder handlar om långt mer än skydd och värme för många som idag saknar bostad. Inte minst unga kvinnor. Om det får vi också höra. Och så har vi pratat med Tom Hedqvist, nytillträdd chef för Röhsska Museet i Göteborg om hur man där ser på mode som museiföremål.

Veckans gäst är Pär Engsheden, modeskapare.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".