Ett avsnitt från Jazzradion
Svensk jazz på tysk festival: Nils Landgren And His Funk Unit
Sön 19 jan 2014 kl 17:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Från tyska festivalen Jazz Baltica, där Nils Landgren är konstnärlig ledare har vi hämtat veckans livekonsert. Johan Norberg blickar bakåt i sin krönika och solopianister och en oud hör vi i sista timmen.

Shorty Rogers & The Lighthouse All Stars får dra igång veckans Jazzradion med låten "Fun" som finns på plattan "America The Beautiful" som bandet spelade 1991.

Det är inte som att det kryllar av crooners nu för tiden, men danske Bobo Moreno måste väl ändå räknas in bland dem. Han förekommer flitigt på den danska jazzscenen. Sju olika band är han med i, både i storband och i små intima trios, som den han spelade in sin senaste platta med. Albumet heter "Dreamsville" och kom i höstas.

Gerry Mulligan spelade både klarinett, piano och saxofon och var kompositör och arrangör, men det är som  banbrytande barytonsaxofonist han blev känd. Han var en av dem som skapade det som kom att kallas cool jazz i början av 50-talet och kvartetten som han bildade med Chet Baker räknas som en av de viktigaste under den eran.
I Jazzradion hör vi hur han lät ungefär 20 senare i "K-4 Pacific" från albumet "The Age Of Steam" från 1971.

Med en baptispastor som pappa och med en musikerkarriär som började redan i barnaåren i kören i hans kyrka är det väl inte så konstigt att gospeln ständigt kommer igen i soul- och r&b-sångerskan Aretha Franklins repertoar.
"Climbing Higher Mountains" finns på liveplattan "Amazing Grace", inspelad i The New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles 1972.

Till vardags är pianisten Sven Bjerstedt doktorand i musikpedagogik vid Lunds universitet och ägnar sig också åt att vara musikkritiker i bland annat Kristianstadbladet. Men han har också hunnit med att spela in en skiva. "Peace" heter den och där hittar man klassiker som Harry Archers "I Love You".

Det sägs att vibrafonisten Terry Gibbs är så energisk i sitt spel att han gärna spelar dubbeltempo i balladerna. Han uppmärksammades första gången när han som tolvåring när han vann en talangtävling på xylofon.
I samband med sin 89-årsdag förra året gjorde han sin senaste spelning.
I Jazzradion hör vi honom och hans "Terry Gibbs Dreamband" i "Nose Cone"inspelad 1961.

Gunnar Siljabloo Nilsson var en ekvilibristisk klarinettist och scatsångare som gjorde mängder av spelningar och inspelningar under 50- och 50-talen.
Under några år var han borta från scenen, men lockades tillbaka till scenen av Lasse Holmqvist, som ville ha honom i husbandet i sina teveprogram från Malmö. 
Nu har skivbolaget Vax records gett ut Siljabloos inspelningar från 1951 till 1957 på cd.

1955 skrev den unga Vicki Dolores Silver en låt som hon skickade till den höggradigt berömde sångaren Frank Sinatra. Han fick ofta låtar skickade till sig och för det mesta blev han inte särskilt imponerad, men den här melodin fastande han för. Han lär ha sagt att den var den enda av de där låtarna som var riktigt professionell.
Vicki Dolores Smith skrev inte några fler sånger men "Learnin The Blues" blev en av Sinatras största hits.

Pianisten Lynne Arriale hörde vi i förra veckans livekonsert tillsammans med sångerskan Clarie Martin och saxofonisten Grace Kelly.
Ur hennes långa lista med skivinspelningar har vi plockat en av de låtar hon verkar komma tillbaka till gång på gång: "A Night in Tunisia". Här gör hon den på trio tillsammans med John Patutucci på kontrabas och Steve Davis på trummor.

Trummisen Ed Thigpen var pianisten Oscar Petersons följeslagare under flera år, men han samarbetade med många andra också och turnerade till exempel med Ella Fitzgerald under fem år.
Mitt i livet och karriären flyttade han till Danmark där han ofta hördes tillsammans danska musiker som Svend Asmundsen, Niels-Henning Örstedt-Pedersen och Mads Vinding.
"Out of the storm" heter skivan som trummisen Ed Thigpen spelade in 1966 i eget namn, då han lämnat samarbetet med Oscar Petersen. "Cloud Break Up Blues" heter låten vi hör i Jazzradion.

Och Ed Thigpen får vara med i nästa låt också, nämligen i pianisten och sångerskan Blossom Dearies inspelning av "Manhattan". Den gjorde hon 1958 på plattan "Jazz Masters 51".
De legandariska musikmakarna Richard Rodgers och Lorentz Hart skrev sången för musikalen "Gerrick Gaieties" och den blev deras första stora hit.

Vi reser till Tyskland och går på festival i Jazzradions andra timme. Vi har fått en konsert via det europeiska radiosamarbetet EBU, nspelad vid festivalen "Jazz Baltica".
En festival som ägt rum varje sommar de senaste 20 åren och där man i första hand kan höra artister från baltikum och skandinavien.
Festivalen framhåller stolt att man minsann bara bjuder på jazz, från bebop och framåt. Ingen dixieland, ingen hip-hop, ingen rock.
Sen ett par år tillbaka äger Jazz Baltica rum i Evers Werft, ett hamnområde i Niendorf och sen lika länge är det trombonisten Nils Landgren som är festivalens konstnärlige ledare.
Så var, om inte där, skulle han och hans Funk Unit spela?

Den svenska sångerskan Emilia Mårtensson har vi hört här i Jazzradion under hösten. Hon är verksam i England sen några år tillbaka och nu dyker hon upp på några spår på brittiska gruppen Kairos 4tet:s nya album "Everything We Hold".
Här drar det åt det folkmusikaliska, lite poppiga med jazzen som en trygg famn att vända tillbaka till.
Det här är Kairos 4tets andra album efter den rosade debutplattan "Kairos Moment 2010".

När Jochum Juslin själv får välja så blir det gärna jazz, blues, hårdrock, soul och folkmusik och bland dem kanske främst jazz - som ger den störta utmaningen för honom och hans gitarr.
Jochum Juslin kommer från Åland men bor i Stockholm där han spelar och undervisar. Fyra band spelar han med. Vi hör honom med hans egen trio i ett spår från albumet "Serenity Now".

När Dhafer Youssef var en liten pojke var hans största längtan att få spela oud. Familjen var fattig och det fanns bara pengar så att det nätt och jämnt räckte till mat på bordet åt de åtta barnen.
Så Dhafer byggde sin egen oud av saker han hittade på stranden. När han blev lite större började han sjunga på bröllop och tjäna ihop så att han kunde han köpa sin första riktiga oud - med hjälp av bidrag från släkt och vänner.
Nu är den här tunisiske pojken vuxen och förstås är han musiker med fem album bakom sig. Det senaste heter "Birds Requiem" och är inspelat i Göteborg och släpps i veckan.

Sångerskan Jeanette Lindström är en sån där artist som höstat in priser och fått utmärkelser av olika fina slag. Ledigt rör hon sig mellan de små ensemblerna och de riktigt stora storbanden. För något år sedan kom pärlan Attitude And Orbit Control med hennes eget material.

Att ett piano kan låta som en hel orkester är väl en sanning, men den i Göteborg bosatte finske pianisten Joona Toivanen lyckas utnytta pianot, flygeln och det preparerade pianot utöver det vanliga. Inga möjligheter lämnas outforskade på hans nya cd "Polarities" som släpps i dagarna.

Post bop kan man kalla det saxofonisten Craig Handy spelar. Han har spelat med och skolats hos såna som Art Blakey, Wynton Marsalis, Betty Carter och Elvin Jones och har rötterna fast rotade i den klassiska jazzen. Och med den bakgrunden söker han nya vägar och uttryckssätt. Alldeles färsk är plattan "Craig Handy And 2nd Line Smith"

Slagverkaren Peter Danemo är en av de där flitiga och uppskattade som dyker upp i alla möjliga jazzkonstellationer. I höstas släppte han en platta i eget namn och i sällskap med en rätt stor orkester.

Den här kvällen i Jazzradion rymmer två pianosolister, som verkligen gör skäl för namnet, som ensamma med sitt piano fyllt var sin cd med musik. Per StörbyJutbring har man kunnat höra tillsammans med "New Tide Orchestra" men också med en rad olika artister från Povel Ramel till Midaircondo.
Han har också skrivit mycket filmmusik. "Dance of the Diaper Fairy" heter albumet där vi hämtat låten "Sleep".

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Magnus Lindgren, Mathias Algotsson - Cj Cue
  Kompositör: Magnus Lindgren, Mathias Algotsson
 • 17.00
  Rogers, Shorty - Shank, Bud - Fun
  Album: America The Beautiful
  Kompositör: Shorty Rogers
  Bolag: CANDID
 • 17.09
  Bobo Moreno - Estate
  Album: Dreamsville
  Kompositör: Bruno Martino
  Bolag: STUNT
 • 17.14
  Gerry Mulligan - K-4 Pacific
  Album: The Age Of Stream
  Kompositör: Gerry Mulligan
  Bolag: A & M
 • 17.20
  Aretha Franklin, James Cleveland, Southern California Community Choir - Climbing Higher Mountains
  Album: Amazing Grace
  Kompositör: Trad
  Bolag: ATLANTIC
 • 17.23
  Sven Bjerstedt, Lasse Lundström, Lennart Gruvstedt - I Love You
  Kompositör: Harry Archer
  Bolag: BERNO RECORDS
 • 17.34
  Joe Maini, Al Porcino, Terry Gibbs - Nose Cone
  Album: Main Stream (4)
  Kompositör: Al Cohn
  Bolag: CONTEMPORARY
 • 17.37
  Gunnar Siljabloo Nilsson, Sven-Olof Walldoff, Bo Magnusson, Carl-Henrik Norin, Rune Öfwerman, Lars Pettersson, Sven Bollhem - Yesterdays
  Album: Jazz - Live - Schlagers - Inspelningar Från 1951 - 1957 (2) Live
  Kompositör: Jerome Kern
  Bolag: VAX RECORDS
 • 17.42
  Frank Sinatra, Count Basie - Learnin' The Blues
  Album: Sinatra - Basie
  Kompositör: Dolores Vicki Silvers
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 17.47
  Lynne Arriale - A Night In Tunisia
  Album: A Long Road Home
  Kompositör: Dizzy Gillespie
  Bolag: TCB
 • 17.52
  Clark Terry, Kenny Burrell, Herbie Hancock, Ron Carter, Ed Thigpen - Cloud Break Up Blues
  Album: Out Of The Storm
  Kompositör: Ed Thigpen
  Bolag: VERVE
 • 17.54
  Blossom Dearie, Ray Brown, Ed Thigpen - Manhattan
  Album: Jazz Masters 51
  Kompositör: Richard Rodgers
  Bolag: VERVE
 • 18.14
  Nils Landgren, Magnus Lindgren(jonas Wall, Magnum Coltrane Price, Sebastian Studnitzky, Andy Pfeiler, Robert Mehmet Ikiz - Afriquarius
  Kompositör: Nils Landgren, Magnus Lindgren(jonas Wall, Magnum Coltrane Price, Sebastian Studnitzky, Andy Pfeiler, Robert Mehmet Ikiz
 • 19.01
  Nils Landgren, Magnus Lindgren(jonas Wall, Magnum Coltrane Price, Sebastian Studnitzky, Andy Pfeiler, Robert Mehmet Ikiz - Rhythm Is Our Business
  Kompositör: Magnum Coltrane Price
 • 19.11
  Kairos 4Tet, Emilia Martensson, Marc O'reilly - Narrowboat Man
  Album: Everything We Hold
  Kompositör: Adam Waldmann
  Bolag: NAIM
 • 19.18
  Jochum Joslin, Alexander Walldén, Anton Davidsson - Downhill
  Kompositör: Jochum Joslin
  Bolag: Sounding
 • 19.24
  Dhafer Youssef - Fuga Hirundinum
  Album: Birds Requiem
  Kompositör: Dhafer Youssef
  Bolag: OKEH
 • 19.29
  Jeanette Lindström, Robert Wyatt, Jonas Östholm, Andreas Houdakis, Thobias Gabrielson, Magnus Öström - You Say
  Album: Attitude & Orbit Control
  Kompositör: Jeanette Lindström
  Bolag: DIESEL
 • 19.35
  Joona Toivanen - Planned Obssolescence
  Kompositör: Joona Toivanen
  Bolag: Footprint
 • 19.42
  Craig Handy, Matt Chertkoff, Kyle Koehler, Clark Gayton, Jason Marsalis - Ready 'N' Able
  Album: Craig Handy And 2nd Line Smith
  Kompositör: Jimmy Smith
  Bolag: OKEH
 • 19.48
  Peter Danemo, Staffan Svensson, Mats Äleklint, Per-Åke Holmlander, Karl-Martin Almqvist, Alberto Pinton, David Stackenäs, Lisbeth Diers, Thomas Eby - Number 1
  Album: Peter Danemo
  Kompositör: Peter Danemo
  Bolag: KOPASETIC PRODUCTIONS
 • 19.57
  Per Störby Jutbring - Sleep
  Kompositör: Per Störby Jutbring
  Bolag: HOOB
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".