Ett avsnitt från Vetandets värld
20 min
Nu ringer väckarklockan för kometjägaren Rosetta
Mån 20 jan 2014 kl 12:10
Efter snart tio års resa genom solsystemet är den europeiska rymdsonden Rosetta snart framme vid kometen Churyumov-Gerasimenko. Till sommaren ska den försöka lägga sig i omloppsbana och sätta en landare... på kometens frusna kärna. Men allt bygger på att Rosettas går att väcka! Den 20 januari, klockan elva svensk tid, ska en inbyggd väckarklocka försöka skaka liv i sondens datorer, efter mer än två år i energisparande dvala.

Att komma riktigt nära en komet och analysera dess utseende och innehåll har länge legat högt upp på rymdforskarnas önskelista. Förutom att öka förståelsen för kometer i allmänhet, är förhoppningen att det även ska bidra med mer information om hur vårt solsystem en gång kom till.

Kanske kan det också ta experterna närmare svar på mer närliggande existentiella frågor. Som till exempel hur allt det vatten, och de biologiska byggstenar som banade väg för livet här på jorden, en gång kom hit. Kanske via kometer?

Ombord på Rosetta finns flera svenska instrument som ska var med och öppna dörren till vårt solsystems barndom. Två av de inblandade forskarna är Björn Davidsson, doktor i teoretisk astrofysik vid Uppsala universitet och Anders Eriksson, forskare vid institutet för rymdfysik i Uppsala. Via länken här kan du se en animering av Rosettas minutiöst planerade resväg, från jorden till kometen Churyumov-Gerasimenko.

Kristoffer Gunnartz
vet@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".