Vladimir Putin – från grå mus till modemedveten maktman

54 min

Två veckor före de Olympiska vinterspelen i Sotji i Ryssland ska vi syna den ryska presidenten Vladimir Putin (1952 -) i sömmarna. Hans machostil har fått - och får fortfarande - många utanför Ryssland att fnissa åt det överdrivet maskulina ideal som han strävar efter att gestalta. Han framställer sig gärna som ett sportigt muskelknippe som flyger jetplan, kör motorcykel, rattar racerbilar, simmar i iskalla floder, behärskar judo och inte tvekar att handskas med vilda tigrar eller rida barbröstad i Sibirien. Alltid med ett pokerfejs. Men det har varit en hit i Ryssland. Varför, det berättar vi mer om i veckans STIL.

Vladimir Putin är Rysslands mest populäre politiker, även om det idag har börjat mullra mer och mer bland unga och välutbildade ryssar som inte delar hans alltmer totalitära syn på hur landet ska styras. Bland dem är de officiella stil-bilderna på Putin väldigt tacksamma att driva med. På nätet vimlar det av nidbilder och karikatyrer. Idag har han tonat ned de tydligaste machomarkörerna till förmån för en mer sobert städad och statsmannalik stil i kostym. De är ofta från det exklusiva märket Brioni, för övrigt. Klockorna kring hans handled har blivit allt mer exklusiva. Tre miljoner kronor har värdet på en av dem uppskattats till. Men på det stora hela har Vladimir Putin prickat helt rätt när det gäller att med sin stil lyfta fram egenskaper som uppskattas i ett land som – efter en tid den gamle och hårt drickande presidenten Boris Jeltsin – längtade efter en ung, stark och sportig ledare som såg ut att veta vad han ville.

Många utanför Ryssland betraktar emellertid den ryska stilen, rent generellt, som lite för mycket. Vi berättar mer om den stereotypa bilden av den rysktalande kvinnan som ”importerad brud” eller ”prostituerad” och vilka konsekvenser den får för kvinnor som valt att leva i väst. Vi har också tittat närmre på de ryska mode- och underhållningskretsarna. De har ofta har fungerat (där, som här) som en sorts frizon för normbrytande och gränsöverskridande när det gäller kön och sexualitet. Så frågan är vad som händer med den frizonen, i och med de nya antigay-lagarna i Ryssland? Och så har vi tagit en titt på björnar. Stora, lurviga och härliga varelser.

Veckans gäst är Elisabeth Hedborg, journalist som varit stationerad i Moskva och är specialist på Ryssland.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".