Med rätt att ta bort djur

29 min

-Vi veterinärer talar aldrig om att döda ett husdjur, här i Sverige säger vi ”ta bort” i Tyskland ”einschlafen” och i England ”give the long-lasting injection”, berättar veterinären Jörn Sahlén, som har lång erfarenhet av att göra hembesök när det är dags.

- Man skjuter för säkerhets skull, man vet ju aldrig hur skadat djuret egentligen är, säger eftersöksjägaren Markus Olsson. Han har som uppgift att söka upp och ”avsluta eftersöket” av trafikskadade vilda djur som försöker komma undan och gömma sig i skogen.

-Det gäller att träffa lungorna, dom dör inom loppet av några sekunder, berättar riksjaktvårdskonsulenten Daniel Ligné på Svenska Jägarförbundet. Han kallar sig chefen över landets alla vilda djur. Han berättar vidare att viltjakten i Sverige och Norden tycks vara mer accepterad idag än tidigare. Det handlar om rätt kunskap, attityd till naturen och respekt för de levande djuren.

-Men det är vi som bestämmer i det avgörande ögonblicket, även om jag avstår skott i de flesta fallen, berättar Daniel Ligné vidare.

Det tredje och sista programmet i Tendens tema: Att döda djur
Producent: Christer Söderqvist
christer.soderqvist@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".