Arkitekten Lina Bo Bardi, boken om Refused och von Trier

44 min

Umeå är i fokus - kulturhuvudstad 2014 invigs med pompa, ståt och debatt. Rösterna har höjts för eller emot, samtidigt som det byggts och evenemangskalendern fyllts till bredden. I helgen öppnade bland annat en fotoutställning om Hardcore-rörelsen i Umeå och samtidigt kommer Per Wiréns reportageboken Revolten Rörelsen Refused, som handlar om hardcorebandet Refused och dess enorma genomslag några år på 90-talet.

Kritiken har läst boken tillsammans med musikern, journalisten och Umeåbon Viktor Hariz. Tycker han att boken lyckas förklara varför straight edge-rörelsen blev så stark i Umeå?

Omtalad filmpremiär har det också varit för Lars von Triers Nymphomaniac - hör kulturredaktionens Maria Edström om en filmregissör som både har geni- och idiotförklarats. Dessutom tar programmet upp den nyöppnade utställningen på Arkitektur- och designcentrum om arkitekten och formgivaren Lina Bo Bardi, som i år skulle ha fyllt 100 år. Hon levde och verkade största delen av sitt liv i Brasilien och där finns också flera av hennes mest kända byggnader. Hör arkitekten Katarina Bonnevier samtala med programledare Anneli Dufva och kulturredaktionens Gunnar Bolin om hennes inflytande och hur hnnes tankar är relevanta idag.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Refused - The Shape Of Punk To Come
  Album: The Shape Of Punk To Come
  Kompositör: Refused
  Bolag: BURNING HEART
 • 14.03
  Refused - The Deadly Rhythm (Of The Production Line)
  Album: The Shape Of Punk To Come
  Kompositör: Refused
  Bolag: BURNING HEART
 • 14.40
  Refused - The Deadly Rhythm (Of The Production Line), The Deadly Rythm
  Album: ***THE SHAPE OF PUNK TO COME*** Utgiven: 1998
  Kompositör: Refused
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".