Idrott och alkohol

20 min

Sprit och sportande hör inte ihop, det har vi fått i oss med modersmjölken. De negativa effekterna av alkohol sitter dessutom i mycket längre än de flesta är medvetna om, visar en forskningssammanställning som GIH gjort.

Alla som såg den ryske höjdhopparen Ivan Ukhov försöka hoppa på en friidrottsgala i Lausanne 2007 glömmer nog aldrig synen när han stupfull vinglade fram mot höjdhoppsribban. Detta hände under samma period som han hörde till världseliten. Hur var det möjligt?

Hur mycket vet vi om hur elitidrottare och vanliga motionärer påverkas av alkohol i förhållande till idrott? Den frågan ställde sig Riksidrottsförbundet och företaget IQ, som arbetar för att minska alkoholens skadeverkningar, och som är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. De gav i uppdrag till forskare på GIH att göra en sammanställning av den forskning som finns på området.

Forskningssammanställningen är nu färdig och presenterades i Stockholm den 29 januari. Vetandets Värld träffade två av forskarna, idrottsfysiologen Örjan Ekblom, som tillsammans med Mikael Karlsson tittat på de fysiologiska bitarna och forskarassistenten Olof Unogård, som koncentrerat sig på det psykosociala.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".