Socialtjänsten vädjar om hjälp – på Facebook

17 min

Håller sociala medier på att ta över välfärdssamhället? När Maria saknade pengar till mat för barnen men nekades av socialen vände hon sig istället till Facebook-sidan Matkassen. I Verkligheten ikväll kan vi avslöja att även tjänstemännen själva hör av sig med vädjan om hjälp till utsatta familjer de varit tvungna att neka.

Maria hade slut på pengar, hennes två barn var hungriga och det saknades kläder. När hon fick nej från socialen vände hon sig till främlingar på Faceboook-gruppen Matkassen. På några timmar fylldes hela hallen. 

Maria är en av snart 2.000 barnfamiljer som fått hjälp via Matkassen. På bara några månader har det förvandlats till en hel rörelse med över 60.000 följare på sociala medier. 

Verkligheten fortsätter ikväll att berätta om den nya svenska välgörenheten på sociala medier. Ikväll möter du grundaren till Matkassen Linda Hellquist, som har som mål att hjälpa 10.000 familjer bara i år. Ungefär en gång i veckan kommer samtal från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och socialtjänster i olika kommuner. De vädjar om hjälp till barnfamiljer de på grund av regelverken varit tvungna att neka stöd.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Newkid, Lorentz & Sakarias - All Good
  Album: All Good
  Kompositör: Lorentz Berger, Martin Berger
  Bolag: SONY
 • 18.15
  Britta Persson - Baby No Name
  Album: Baby No Name
  Kompositör: Markus Jäge, Britta Persson
  Bolag: RAZZIA RECORDS
 • 18.25
  Duke Dumont, Jax Jones - I Go U I Got You
  Album: I Got U
  Kompositör: Timucin Aluo, Adam Dyment, Wyclef Jean, Jerry Duplessis
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".