Mat till barn står i centrum i veckans Meny

57 min

Den här veckan är förskolekocken och inspiratören Karolina Sparring gästkock i Meny. Det blir bland annat lammfärsfrikadeller, auberginegratin, spenatsoppa och melonsallad.

Karolina Sparring är bland annat kock på förskola, cateringkock och kokboksförfattare. Hon har arbetat med att inspirera förskolekockar runt om i landet och har också skrivit en kokbok som är tänkt att kunna inspirera personer som lagar mat till barn, men Karolina Sparring är noga med att den mat hon lagar inte är barnmat.
– Det finns ingenting som heter barnmat. Det finns bara god mat, säger Karolina Sparring. 

I veckans Meny lagar hon lammfärsfrikadeller i mustig tomatsås och auberginegratin med mozzarella och tomat. Det blir också en soppa med spenat, kokosmjölk och linser och melonsallad med lime och granatäpple.
– Jag vet att barn tycker om grönsaker, men jag vet också att många vuxna tycker att det är svårt att få barn att äta grönsaker, säger Karolina Sparring.

Ett av hennes tips är att alltid berätta för barnen vad de ska äta. Hon tycker också att det är viktigt att barnen får vara med och laga mat, och tipsar om att bjuda in förskolebarnen i köket för att hjälpa till med matlagningen.
– På en förskola lät jag alla barn göra sin egen tzatziki, för det är så många bra moment att göra och det tar inte så lång tid, säger hon.
Hon menar också att förskolekockar kan lära mycket av barnen.
– När jag jobbar som förskolekock vill jag sitta med barnen och äta för att se vilka reaktioner jag får på maten, säger Karolina Sparring.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista