- När jag har gjort upp med min skuld behöver jag inte byta trottoar längre, säger Britta Jobe som satt på Hinseberg för narkotikabrott

70 min

I Jankell i P4 samtalar Annika med sina gäster om livet efter fängelset. Hör Britta Jobe och Richard Karlsson om vägen tillbaka till ett hederligt och drogfritt liv efter avtjänat straff. Båda hjälper nu andra för att ta sig ur ett destruktivt liv. Britta engagerar sig i kvinnor i föreningen Briisa, och Richard unga i X-cons Process Kedjan. Vad händer när någon man älskar begår ett brott? Hör Susanna Lundells historia om hur hon läste på nätet om hur hennes son dödat sin sambo, mamman till Susannas barnbarn. Annikas jourhavande vän, Birgitta Granberg, berättar varför 5 januari 1945 är förknippat med frihet för henne.

ANNIKA JANKELL:

Minns hur min yngsta dotter en gång frågade om jag skulle älska henne om hon gjorde något riktigt, riktigt dumt och hamnade i fängelse. Ett bra exempel tyckte jag, för då kunde jag verkligen förklara att min enorma moderskärlek inte per automatik inkluderar allt som de jag älskar gör. Det är två helt olika saker. Eftersom minstingen är vetgirig frågade hon om jag skulle förlåta henne? Nu började det bli svårt, plötsligt befann jag mig i något slags gränsland mellan ja och nej, svart och vitt. Det krävdes massa eftertanke, det var en hypotetisk fråga och därför fanns inget klockrent svar, snarare något luddigt som inkluderade att jag skulle förlåta henne, men kanske inte hennes handling. Jag skulle försonas med den, titta framåt och försöka gå vidare.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".