Antidopningsjägaren Arne Ljungqvist

20 min

Han brukar beskrivas som en legend som varit med sen allra första början, i 70-talets inledande år då världen först fick upp ögonen för det växande hotet med prestationshöjande medel inom elitidrotten.

Han heter Arne Ljungqvist och har under sin långa karriär bland annat varit cancerläkare, professor i patologi, idrottsledare och även höjdhoppare i världsklass. Svensk mästare och en av våra olympier 1952. Han har ett personligt rekord på 2.01 och det var på den tiden då höjdhopparna saxade över ribban.

Efter en karriär inom medicinen återvände han till idrottsvärlden i början av 1970-talet och upptäckte då att det stora intresset bland många elitidrottare var att få råd om vilka piller de skulle ta för att öka sin prestationsförmåga, en verklighet som Arne Ljungqvist inte alls kände igen från 20 år tidigare då han själv var aktiv.

Han upptäckte också att reglerna om vad som vilka preparat som var tillåtna eller inte var oklara och att kunskapen om hälsoeffekterna var sämre ändå. Det här blev startskottet för ett envetet antidopningsarbete som Arne Ljungqvist ägnat sig åt i över 40 år.

Idag är han 82 år gammal men arbetar fortfarande med att bekämpa dopning, framför allt inom organisationen Wada(World Anti Doping Agency) men också som ordförande för den medicinska kommitté som hör till Internationella olympiska kommittén, IOK. Just nu är Arne Ljungqvist i Sotji för att representera just IOK:s medicinska kommitté under vinterspelen.

Inför de här tävlingarna har antalet dopningskontroller ökat, berättar Arne Ljungqvist. Främst innan tävlingarna men även under vinterspelen planeras omkring 2500 kontroller av olympierna.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".