Caecilie Norby i Ystad och en historisk grammyvinnare

Här finns inget ljud

Lenny Tristano, Alice Babs och Gregory Porter är några av de som förgyller Jazzradions första timme. Johan Norbergs krönika handlar om den taktfaste gitarristen Freddie Green och i livekonserten får vi njuta av danska sångerskan Caecilie Norby. Sista timmen bjuder på en historisk grammyvinnare; Terri Lyne Carrington.

Det är oklart vad Miles Davis och Bud Powell hade för förhållande till asiatiska kampsporter, men i vilket fall döpte de en av deras gemensamma låtar till Budo. I Jazzradion är det Joey DeFrancesco som spelar den på hammondorgel på en cd som kom förra året; "One For Rudy". Joey DeFrancesco, som kommer från en musikerfamilj började sin orgelkarriär tidigt och som 17-åring turnerade han med just Miles Davis.

Barbra Streisand började tidigt drömma om att bli sångerska och skådespelare. 1963, när hon var 21 år debuterade hon på skiva och hade i och med det kommit en bra bit på vägen mot sina drömmars mål. Då hade hon redan sjungit på olika nattklubbar i några år.
Med åren blev hon ju också den superstjärna hon drömde om och kan rada upp både en oscar, emmy, grammy och tony-priser på väggen där hemma.
Från debutplattan har vi plockat "My Honey's Lovin' Arms."

Pianisten Lennie Tristano utvecklade en egen sidogren av bebopen och bildade så att säga en egen "skola". Han vidgade  bopen harmoniskt och tog in influenser från samtida klassisk musik. De här ideerna fick efterföljare både i USA och Europa även om han fick blygsamt med erkännande.
Han blev också en föregångare inom fri improvisation och startade också en egen skola för jazzimprovisation. En av hans  elever var altsaxofonisten Lee Konitz och honom hör vi i "April" från 1955. 

Sångaren Gregory Porter har du hört tidigare i Jazzradion. I höstas kom hans album "Liquid Spirit" där hans jazz doftar av både blues, gospel och R&B. Redan hans debutalbum för tre år sedan blev grammynominerat och i förra veckan fick han ta emot en grammy i kategorin Best Jazz Vocal Album för just "Liquid Spirit".
Just nu är han på sverigebesök och spelar med Bohuslän Big Band och saxofonisten Magnus Lindgren, något som kommer att höras i Jazzradion längre fram.

Inspelningen av All Of Me, som följer direkt på Johan Norbergs krönika illustrerar fint det Johan berättar om Count Basies ständige följeslagare; gitarristen Freddie Green. Inspelningen gjordes 1966 på Sands Hotell i Las Vegas och finns på skivan "Sinatra At The Sands". Quincy Jones hade arrangerat och dirigerade också Basies band vid det här tillfället.

Femtiotalet var händelserikt för Chet Baker med det framgångsrika samarbtet med barytonsaxofonisten Gerry Mulligans kvartett, - en kvartett som gick i graven när Mulligan åkte fast för droger 1956.
Chet Baker fortsatte med sina egna grupper och spelade också in filmen Hell's Horizon och erbjöds också ett mer långtgående filmkontrakt, men tackade nej. "Chet Baker In New York" spelades in innan Chets drogproblem blev för påtagliga under 60-talet.

Nyligen fyllde Alice Babs Sjöblom 90 år och hon har onekligen en lång och remarkabel karriär bakom sig - från joddlarflicka och utskälld swingjänta till hyllad hovsångerska.
En av de musikaliska höjdpunkterna i hennes karriär var nog samarbetet med Duke Ellington och inte minst  hans "Sacred Concerts"
I samband med att SVT sände en dokumentär om henne för ungefär fem år sedan träffade Radio Stockholms Björn Jansson henne och hon berättar själv om hur det var att arbeta med Duke Ellington och vilka utmaningar hon kunde ställas inför.

Det var någon som beskrev tenoristen Joe Hendersson som ett bevis på  att jazz kan sälja utan att musiken blir urvattnad.
Han hade inte mindre än 14 syskon och uppmuntrades tidigt av sina föräldrar att studera musik. Sitt första album tillägnade han dem, för att de varit så förstående och toleranta.
Det blev väldigt många fler album med åren, bland annat hos prestigefulla bolaget Blue Note.
Skivan "Double Rainbow - The Music Of Antonio Carlos Jobim" släppte han dock på Verve Records 1994.

Trombonisten och sångaren Nils Landgren har alldeles nyss släppt en ny LP, en vinyl alltså liksom allt fler musiker.
Eternal Beuty heter den och här är det ett gäng musiker som han tidigare samarbetat med i olika sammanhang. Bland dem återfinns Landgrens gamle vapendragare och tillika Jazzradions krönikör Johan Norberg och det är också han som skrivit den låt vi valt från lp:n One Frozen Moment.

Efter klockan sex blir det som vanligt livekonsert i Jazzradion. Den här gången är det sångerskan Caecilie Norby och hennes medmusiker som ska spela för oss.
Konserten spelades in vid Ystad Jazzfestival i augusti förra året och dit hade sångerskan kommit med material från sin senaste skiva "Silent Ways".
Medmusikerna var Lezdek Mozdzer på piano, Lars Danielsson bas, Nguyen Le gitarr och Robert Mehmet Ikiz trummor.

I juni förra året släppte gitarristen Samuel Hällkvist sitt egensinniga album Return to center. Här samsas de elektroniska ljuden med de akustiska i ett möte mellan människa och maskin.

Den finska kompositören Outi Tarkiainen är utbildad på Sibelius-akademin i Helsingfors med jazzkomposition som huvudinriktning. Under hösten 2011 gästade hon Norrbotten Big Band som kompositör och dirigent. Samarbetet resulterade både i en turné och en skiva som fått titeln"Into The Woodland Silence". På några av spåren medverkar sångerskan Aili Ikonen, som i "Arco Iris".

Basisten Torbjörn Zetterberg har sedan länge varit en centralfigur i den svenska moderna jazzen. Men trots ett framgångsrikt musikerliv med skivor, tuneer och utmärkelser kände han en alltmer påträngande tomhet.
För fyra år sedan beslöt han sig för att kliva av tåget och drog sig tillbaka till ett buddhistiskt tempel under ett år, utan att så mycket som röra basen.
Även merparten av de två följande åren bodde han stora delar av tiden där.
Nu är han tillbaka på musikscenen igen med den första plattan i eget namn på sju år som han kallat för "Den stora frågan"  

Det skrevs jazzhistoria vid den amerikanska grammygalan nyligen. För första gången någonsin fick en kvinna ta emot en grammy för årets bästa instrumentala jazzskiva. Skivan är Money Djungel - Provocatice In Blue och kvinnan, det är trummisen, producenten och kompositören Terri Lyne Carrington.
Och inte nog med den det. 2011 vann hon en grammy för årets bästa vokalplatta; The Mosaic projekt. Det är en kombo som har ingen tidigare klarat av.

Jazzradion bugar - djupt.

Basisten Lars Danielsson får vara med två gånger i kvällens Jazzradion. Han spelade ju med sågerskan Caecilie Norby i livekonserten från Ystad Jazzfestival.
För ett par år sedan släppte han plattan Liberetto där han samarbetar med den armeniske pianisten Tigran Hamasyan, engelske giarristen Joe Paricelli och svenske trummisen Magnus Öström.

Det är trummisen Reinis Zarins  som skrivit alla tolv låtar på albumet Biscaya. En löst sammhållen svit, ett slags klingande dagbok från en resa i Biscaya för just den här trion med Torbjörn Gulz på piano och Filip Augustsson på bas.

Det var som om ett litet fyrverkeri släppts löst när Lisa Bodelius debuterade med kvartett och plattan "Hela tiden" i eget namn i höstas. Kritikerna tävlade om att få hylla debuten.

– Det här kan vara början på ett strålande konstnärsskap, skrev en kritiker medan en annan utnämnde henne till en av jazzsveriges mest intressanta trombonister.

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Magnus Lindgren, Mathias Algotsson - Cj Cue
  Kompositör: Magnus Lindgren, Mathias Algotsson
 • 17.00
  Joey Defrancesco, Steve Cotter, Ramon Banda - Budo
  Album: One For Rudy
  Kompositör: Miles Davis, Bud Powell
  Bolag: HIGHNOTE RECORDS
 • 17.06
  Barbra Streisand, Peter Matz - My Honey's Lovin' Arms
  Album: The Barbra Streisand Album
  Kompositör: Joseph Meyer
  Bolag: COLUMBIA
 • 17.08
  Lee Konitz, Lennie Tristano, Gene Ramey, Art Taylor - April
  Album: Pastime
  Kompositör: Lennie Tristano
  Bolag: CHANT DU MONDE
 • 17.17
  Gregory Porter - I Fall In Love Too Easily
  Album: Liquid Spirit
  Kompositör: Jule Styne
  Bolag: BLUE NOTE
 • 17.30
  Count BASIE - All Of Me
  Kompositör: GERALD MARKS, Seymour Simons
  Bolag: Reprise
 • 17.33
  Chet Baker - Solar
  Album: Chet Baker In New York
  Kompositör: Miles Davis
  Bolag: RIVERSIDE
 • 17.42
  Alice Babs Sjöblom, Duke Ellington, Johnny Hodges - Heaven
  Album: Sacred Concert Nr 2
  Kompositör: Duke Ellington
  Bolag: PRESTIGE
 • 17.48
  Joe Henderson, Eliane Elias, Nico Assumpcao, Paulo Braga - Boto
  Album: Double Rainbow
  Kompositör: Jararaca, Antonio Carlos Jobim
  Bolag: VERVE
 • 17.55
  Nils Landgren, Michael Wollny, Johan Norberg, Lars Danielsson, Rasmus Kihlberg - One Frozen Moment
  Album: Eternal Beauty
  Kompositör: Johan Norberg
  Bolag: ACT COMPANY
 • 19.06
  Caecilie Norby, Leszek Mozdzer, Nguyen Le, Lars Danielsson, Robert Ikiz - Hallelujah
  Kompositör: Leonard Cohen
 • 19.22
  Samuel Hällkvist - Four And Return
  Album: Return To Center
  Kompositör: Samuel Hällkvist
  Bolag: BOOGIEPOST RECORDINGS
 • 19.32
  Torbjörn Zetterberg, Susana Santos Silva, Alberto Pinton, Mats Äleklint, Jon Fält - Ingen Tid Till Ingenting
  Kompositör: Torbjörn Zetterberg
  Bolag: MOSEROBIE MUSIC PRODUCTION
 • 19.36
  Terri Lyne Carrington, Shea Rose, Herbie Hancock, Gerald Clayton, Christian Mcbride - Rem Blues
  Album: Money Jungle: Provocative In Blue
  Kompositör: Duke Ellington
  Bolag: CONCORD JAZZ
 • 19.43
  Lars Danielsson, John Parricelli, Magnus Öström - Party On The Planet
  Kompositör: Lars Danielsson
  Bolag: Act Company
 • 19.48
  Torbjörn Gulz, Filip Augustson, Reinis Zarins - Ahmad
  Album: Biscaya
  Kompositör: Reinis Zarins
  Bolag: TJABO
 • 19.54
  Max Thörnberg, GUSTAV NAHLIN, Lisa Bodelius, Edvin Nahlin - Hela Tiden
  Kompositör: Lisa Bodelius
  Bolag: Marymusic
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".