Mänskliga maskiner

Här finns inget ljud

Heatsick, Varg, Jay Daniel, FunkinEven - alla gör de maskinmusik med hjärta och hjärna. Det är skevt, organiskt och oftast analogt. Människomusik på maskiner.

En lång rad band och artister har arbetat med robotkonceptet. Det bygger främst på föreställningen om att den elektroniska musiken är kall och omänsklig. Denna idé och image är nästan lika gammal som den elektroniska musiken själv.

Men även om den elektroniska musikens instrument – syntar, trummaskiner och datorer - är byggda av elektroniska komponenter står det alltid en människa bakom dem i studion eller på scen. För att citera Daft Punk så är musiken ”human after all”.

Efter några år med klinisk maskintechno har dansmusiken på sista tiden blivit mer organisk, skev och – ja – mänsklig. I Elektroniskt i P2 träffar vi några av de starkaste företrädarna för denna våg: svenska acidtechnoexperimentalisten Varg, Jay Daniel – en av de mest intressanta artisterna från Detroit idag; FunkinEven – i vars produktioner spretiga influenser från både hiphop och jazz möts med industri, techno och gammal fransk minimalsynth. Vi pratar också med Tony Poland som är redaktör för Juno Plus och som givetvis har full koll på det senaste.

Det blir också rekonstruktion med Daniel Savio och så kollar vi in hur det står till med Heatsick – som nyligen släppte en vansinnigt skev, humoristisk och fin skiva på skivbolaget PAN.

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.00
  Andreas Tilliander - Elektroniskt Matta
  Kompositör: Andreas Tilliander
  Bolag: No Label
 • 20.51
  Varg & Chicagojazzen - Kopparhallen
  Kompositör: Varg & Chicagojazzen
  Bolag: No Label
 • 21.30
  Afrikan Sciences - Magnetism Is More Intelligent Than Force
  Kompositör: Afrikan Sciences
  Bolag: Deepblak
 • 21.37
  Andreas Tilliander - Miriam Dekonstruerar
  Kompositör: Andreas Tilliander
  Bolag: No Label
 • 21.54
  Heatsick - Re-Engineering
  Kompositör: Heatsick
  Bolag: Pan
 • 21.57
  Andreas Tilliander - Elektroniskt I P2 Slutvinjett
  Kompositör: Andreas Tilliander
  Bolag: WHITE LABEL
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".