Storsatsning på antibiotikaforskning

20 min

Idag presenteras en unik satsning för att ta fram ett nytt antibiotikum. Det är EU och läkemedelsindustrin som har gått samman för att få fram en ny läkemedelskandidat.

Uppsala har dragit vinstlotten med att få vara den ort där själva grundjobbet kommer att göras, men totalt handlar det om 32 olika partners, alltifrån universitet, till biotechbolag och läkemedelsindustrier.

I Uppsala kommer 10-15 personer att jobba intensivt med projektet. Forskarna kommer att få cirka 750 miljoner kronor att använda under sex år. Under den här tiden hoppas man kunna skapa en molekyl som är verksam mot fyra svåra gramnegativa bakterier E-coli, Klebsiella, Pseudomonas, acinetobacter.

I programmet möter du kemisten Johan Gising, professorn i läkemedelskemi Mats Larhed, mikrobiologen Karin Hjort, professorn i bakteriologi Diarmaid Hughes, forskaren på institutionen för farmaci Richard Svensson och docenten i farmakometri Lena Friberg, samt projektledaren och professorn i databaserad läkemedelsdesign Anders Karlén.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".