Lundsberg raggar nya elever – på Operakällaren

17 min

Efter en katastrofhöst för internatet Lundsberg riktas blicken nu framåt när skolan inleder sin riksturné. Verkligheten är med under förberedelserna på anrika restaurangen Operakällaren i Stockholm. Hur ska man locka nya elever med det rykte skolan fått?

Hösten 2013 var en katastrof för riksinternatet Lundsberg. Under en nollning brändes en elev med strykjärn och för några veckor sedan kom domen i tingsrätten som fällde två av skolans elever. Men långt tidigare hade rektorn fått avgå och skolan fick hålla stängt.

Nu är den öppen igen och Lundsberg blickar framåt. Det ska inte hända igen. Skolan har tagit fram en egen liten skrift som ska delas ut på Operakällaren. Den heter "Lundsberg – en förebild för andra".

Nollning, penalism och kamratuppfostran är numera totalförbudet. Det har också påbörjats en "du-reform", numera är det inget tvång att säga "ni" och "magistern" till lärare på skolan. 

Men det finns ett problem: det saknas elever. Idag går 170 elever på Lundsberg men det finns plats för ytterligare 100.

Första stoppet på skolans riksturné är anrika restaurangen Operakällaren i Stockholm. Verklighetens Magnus Arvidson är med under förberedelserna och träffar tre elever som går på skolan idag och som kommit till Stockholm för att locka nya elever till internatet. Hur hamnade de själva på skolan?  Och vad ska de säga för att locka nya elever till Lundsberg?

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  East India Youth - Dripping Down
  Album: Dripping Down
  Kompositör: William Doyle
  Bolag: STOLEN RECORDINGS
 • 18.15
  Little Jinder - Ful Och Tråkig Tjej
  Album: Ful Och Tråkig Tjej
  Kompositör: Josefine Jinder
  Bolag: GOLDENBEST
 • 18.25
  Clean Bandit, Jess Glynne - Rather Be
  Album: Rather Be
  Kompositör: Okänd
  Bolag: WARNER BROS
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".