Vivaldi och "Kvinnan från Rom" i konsert från Berwaldhallen

Här finns inget ljud

Hör två av de mest kända verken från en av barockens mest kända tonsättare: Vivaldis Gloria och Konsert för två trumpeter i C-dur. Mellan dem hörs verk av en av barockens minst kända tonsättare, italienska Camilla de Rossi, alias "kvinnan från Rom". Sist spelar Dahlkvistkvartetten en av P2:s sex specialbeställda stråkkvartetter: Madárdal, stråkkvartett nr 2 av Andrea Tarrodi.

Mycket lite är känt om Camilla De Rossi. Handskrifter visar att hon fick en kantat och fyra oratorier uppförda vid hovet i Wien 1707 till 1710. Kvinnliga tonsättare var inte ovanliga under Joseph I:s regeringstid. Man känner åtminstone till åtta kvinnor som komponerade sakral vokalmusik i Wien eller norra Italien vid den här tiden. Utöver De Rossi fick även Caterina Benedetta Grazianini, Maria Margherita Grimani och Maria Anna von Raschenau verk uppförda i Wien.

De Rossis oratorium Sant'Alessio handlar om den helige Alexius, sonen till en rik romersk senator på 400-talet som lämnar sitt bröllop för ett liv i fattigdom och kyskhet. Oratoriet innehåller fyra roller: Alessio själv, bruden och hans båda föräldrar. I arian Cielo, pietoso, cielo sjunger den övergivna bruden ut sin förtvivlan över sitt oblida öde.

Il sacrifizio di Abramo bygger på temat Abraham–Isak. I en dröm får Abraham order av Gud att korsfästa sin son Isak. Det hela slutar dock lyckligt och i slutet prisas Gud.

Gloria är ett av Antonio Vivaldis mest älskade verk. Inspelningarna är otaliga liksom körerna som framfört det. Vivaldi tonsatte åtminstone tre separata Gloriatexter, men den med verknumret RV 589 är den "kända". Stycket är anlagt i stor kantatstil och tillkom under Vivaldis anställning på barnhemmet Pio Ospedale della Pietà i Venedig, känt för sin förnämliga musikverksamhet. De tolv avsnitten, vars ytterdelar inramas av jublande trumpeter, kontrasterar sinsemellan från ren operamässighet i duetten Laudamus te till mer sakralt upphöjd polyfoni i den avslutande Cum sancto spiritu.

Även Konserten för två trumpeter C-dur RV 537 räknas till Vivaldis kända verk. Man vet mycket lite om dess tillkomst. Konserten trycktes första gången 1950 och anses vara den enda Vivaldi skrev för trumpet. Det korta largot fungerar som en kort brygga mellan de båda fanfarliknande yttersatserna.

Den unge brittiske dirigenten Jonathan Cohen, tillika cellist och cembalist, är lika hemma i barockopera som i den klassiska symfoniska repertoaren. Han är konstnärlig ledare för tidig-musik ensemblen Arcangelo och dirigerar även Les Arts Florissants. Cohen har framträtt vid festivaler i Aix-en-Provence, Edinburgh, Luzern och Budapest med verk av Händel, Porpora, Bach och Monteverdi. Han samarbetar även med Glyndebourne Festival Opera och har spelat in flera cd-skivor.

Hanna Husáhr har studerat på Guildhall School of Music and Drama i London. Hon debuterade på Folkoperan i Bizets Pärlfiskarna och har sjungit i Kärleksdrycken på turné med Skånska operan och i Helsingfors. Hon har även medverkat i Karlsson på taket på Malmöoperan, Johannespassionen på Värmlandsoperan och sjungit titelrollen i Lucia di Lammermoor på Opera på Skäret. Anna Grevelius har också studerat på Guildhall School. På repertoaren finns roller av Monteverdi, Händel, Mozart och Britten. Hon har sjungit på operahusen i Bryssel och Paris och även gjort Rosina i Barberaren i Sevilla på English NationalOpera. Närmast väntar Cherubin i Figaros bröllop på Göteborgsoperan och John Adams Doctor Atomic i Strasbourg.

Anna Grevelius har sjungit in sånger och duetter av Mendelssohn och Hugo Wolf på cd, och medverkar även i René Jacobs inspelning av Trollflöjten.
Henry Larsson

Presentatörer: Anna Nyhlin och Niklas Lindblad

19:03-21:59 P2 Live: Konsert från Berwaldhallen
1. Konsert med Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester. Solister: Hanna Husáhr, sopran, Anna Grevelius, mezzosopran, Tarjei Hannevold och Mats-Olov Svantesson, trumpet.
Dirigent: Jonathan Cohen.
a) Antonio Vivaldi: Konsert C-dur för två trumpeter, Ryom 537
b) Camilla de Rossi: Cielo, pietoso, cielo ur Sankt Alexius.
c) Camilla de Rossi: Sinfonia ur Abrahams offer.
d) Camilla de Rossi: Discostatevi ormai...Strali, fulmini, tempeste ur Abrahams ffer.
e) Antonio Vivaldi: Gloria.
Konsert 6/2. Sänds även onsdag 19/2 kl 10.30 i Klassisk förmiddag.

2. Andrea Tarrodi:
Madárdal, stråkkvartett nr 2. Dahlkvistkvartetten. Konsert 6/2

3. Kerstin Jeppsson:
a) Stråkkvartett nr 3. Talekvartetten. Konsert 28/11 2013.
b) Cellokonsert. Solist: Hanna Dahlkvist. Sveriges Radios Symfoniorkester. Drigent: Johannes Gustavsson. Uruppförandet 26/1 2011.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.09
  Dirigent: Jonathan Cohen, Tarjei Hannevold Trumpet, Mats-Olov Svantesson, Trumpet., Sveriges Radios Symfoniorkester - Konsert C-Dur För Två Trumpeter,
  Kompositör: Antonio Vivaldi
 • 19.36
  Hanna Husáhr, Sopran, Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent: Jonathan Cohen - Discostatevi Ormai...Strali, Fulmini, Tempeste Ur Abrahams Offer
  Kompositör: Camilla De Rossi
 • 19.46
  Hanna Husáhr, Sopran, Anna Grevelius, Mezzosopran, Radiokören, Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent: Jonathan Cohen - Gloria
  Kompositör: Antonio Vivaldi
 • 20.23
  Dahlkvistkvartetten - Madárdal, Stråkkvartett Nr 2.
  Kompositör: Andrea Tarrodi
 • 20.53
  Talekvartetten - Stråkkvartett Nr 3
  Kompositör: Kerstin Jeppsson
 • 21.20
  Hanna Dahlkvist Cello, Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Johannes Gustavsson - Cellokonsert
  Kompositör: Kerstin Jeppsson
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".