Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
29 min
Den lustfylla kärleken och det oönskade barnet
Mån 17 feb 2014 kl 11:03
Lusten till sex har genom historien gått hand i hand med rädslan att bli gravid. När p-pillret godkändes 1964 i Sverige, för exakt 50 år sedan i år, öppnade det möjligheter för kvinnor att kontrollera... sin egen sexualitet.

- En klasskamrat blev med barn och snörade sig hårt att ingen i familjen visste om att hon var med barn förrän hon skulle föda, berättar Ulla som snart är 80 år. Historien utspelade sig på 1950- talet och visar hur stor rädslan och skammen för att bli gravid utanför äktenskapet var vid den tiden.

Malin och Isabelle läser båda på universitetet och är bästisar sedan många år. De säger att de glada att de inte levde då, när rädslan att bli med barn var så stor.

Malin har aldrig känt sig rädd för att bli gravid fastän hon haft oskyddat sex flera gånger. Isabelle däremot kände sig orolig som ung när hon inte skyddade sig.

- Då ville man tänka bort det och tänka att det inte hänt och så väntade jag oroligt till nästa mens kom, säger Isabelle. 

Ansvaret ligger på både killen och tjejen att skydda sig, säger de båda. Annars blir det inget sex!

Ali och Mohammed berättar att de varit ihop med tjejer som inte berättat att de slutat ta p-piller och känner sig oroliga nu för att tjejer de träffar ska bli med barn.

- Jag var ihop med en tjej som inte sa att hon slutat ta p-piller för att hon ville ha barn med mig och behålla mig i sitt liv. Det blev som en chock för mig och nu när jag har sex med nya tjejer är jag så orolig att jag frågar flera gånger under samlaget om hon verkligen tar p-piller eller använder p-stav, berättar Ali. 

RFSU kämpade för sexualundervisning i skolorna, vilket ledde till att Sverige 1956 blev först i världen med sexualkunskap, berättar Katarina Lindahl som i många år var chef för RFSU.

Hon berättar att när p-pillren kom i början av 1960- talet tog det ganska lång tid innan unga tjejer började använda dem.

- Man skaffade inte p-piller innan man hade kille, eftersom man som tjej inte skulle vara alltför förberedd.    

Om vi blickar framåt i tiden, vad finns då kvar att göra?

- Vi har ju inte uppnått jämställdhet ännu. Bara det att killar anser att de har rätt till sex med tjejer fastän de inte vill, och att inte våldtäkter minskar är ett tecken på det.

Det är en stor utmaning att titta på hur den öppna sexualiteten medverkar till att en del tjejer blir utsatta, avslutar Katarina Lindahl. 

Det första programmet i Tendens tema: Lust och rädsla.
Producent: Gunilla Nordlund
gunilla.nordlund@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".