"P-piller påverkar sexlusten"

30 min

Constancia Johansson tappade sexlusten när hon började äta p-piller i tonåren. Efter flera misslyckade försök med olika preventivmedel testade hon en naturlig familjeplanering och fick tillbaka sexlusten.

-Att tappa sexlusten känns som en stor förlust för en sextonårig tjej som räknar  med att vara glad och ha aptit på livet, säger hon.  Hon anser att det finns stora kunskapsbrister hos både vårdpersonal och allmänhet om hormonfria alternativ.

Constancia utbildar sig just nu till sjuksköterska på Sophia Hemmet i Stockholm och hennes dröm är att vidareutbilda sig till barnmorska för att kunna arbeta med hormonfria preventivmedelsrådgivning.  

Nu lanseras en ny minispiral för svenska kvinnor som vill ha ett alternativ till p-piller. Den är lätt att sätta in och har marknadens lägsta hormondos.
-Det finns många myter om spiral, som att den inte kan sättas in på unga kvinnor som inte har fött barn, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet. Hon har varit inblandad i studien kring den nya minispiralen som säljs i Sverige sedan några veckor tillbaka.
-Spiral är ett bra alternativ för unga och högfertila kvinnor som inte behöver komma ihåg att ta ett piller varje dag, säger hon.

Ett program av Cecilia Mora

cecilia.mora@sr.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista