Alice Babs i våra hjärtan

Här finns inget ljud

Alice Babs gick bort i veckan och i Jazzradion ägnar vi en god stund åt att minnas henne. Kvällens livekonsert är med ARC trio och bland de nya inspelningarna hittar vi Samuel Hällkvists nyaste projekt och Lina Nybergs dubbel-cd.

När Alice Babs gick ur tiden i veckan slocknade den sista av de stora svenska stjärnorna från swingepoken. För väldigt många av oss var det hon som visade vägen in i jazzen, även om hon ju rörde sig i andra genrer också.
Hennes äppelkindade, ständigt glada och glittrande uppenbarelse var ett trots allt uppnåeligt ideal. Helt ofarlig och snäll och ändå någon som går sin egen väg och vågar följa sitt hjärta.
Men när hon slog igenom i början av 1940-talet kallades hon en ungdomens förförare och en slyna som spelade djävulens musik. Men tydligen var hon inte själv så medveten om det, sa hon i teveprogrammet Spelhålan som sändes på 90-talet med Lars Tilling som programledare.
Hon hade fullt upp med att turnera och spela in filmer och skivor. Hon var bara 15 år när hon spelade in Stardust tillsammans med Nisse Linds Hot Trio

I slutet av 50-talet upptod trion Swe-Danes i revyn Evergreens i Stockholm och bestod förutom Alice Babs av gitarristen Ulrich Neuman och violinisten Svend Asmussen. Under tre år turnerade de i Skandinavien, Eyskland, England och USA där de bland annat gjorde succé på ryktbara klubben The Coconut Grove i Los Angeles.

Med sin mjuka och böjliga röst och med sin nyfikna musikalitet utforskade Alice Babs nästa alla genrer. Hon sjöng folmusik,visor för barn och vuxna, schlager, Bach och elisabethanska sånger och vågade också utforska jazzens möjligheter med musiker Arne Domnérus, Bengt Hallberg och Georg Riedel.

När hon 1963 fick frågan om hon ville sjunga med sin tidiga ungdoms stora idol Duke Ellington inleddes ett nära samarbete och en varm vänskap de två musikerna emellan.
Han betraktade henne som den mest unika artist han någonsin träffat och satte stor tilltro till hennes musikalitet och röst med omfånget på tre och en halv oktaver.
Sin andra och tredje Sacred Concert skrev Duke Ellington speciellt för Alice och de gjorde flera kyrkokonserter tillsammans. 

1972 utsågs Alice Babs till hovsångerska och något år senare drog hon sig tillbaka från konsertscenerna. Men hon lockades tillbaka av Charlie Normans fru Dagny, som tyckte att Charlie och Alice borde spela tillsammans offenligt igen. 1999 fick hon som hon ville och de två gav några bejublade konserter.
Den 26 januari i år fyllde Alice Babs 90 år och den 11 februari gick hon bort.

Jazzradion i P2 innehåller i övrigt musik av och med den kubanske saxofonisten och klarinettisten Paquito D'Rivera som nyligen belönades med en grammy för albumet "Song for Maura". Ett album som han tillägnat sin mamma.

Toots Thielemans vill vi i Sverige gärna betrakta som lite svensk men han är väl snarare en världsmedborgare med medmusiker överallt. 1994 spelade han in en "tvådelad" skiva "East Coast West Coast" där han på olika låtar samlade ihop musiker från amerikanska öst- respektive västkusten.

Sångerskan och skådespelerskan Matilda Mörk är i dagarna aktuell med sitt andra album i eget namn; kort och gott betitlad "Matilda Mörk".
Matilda vill föra vidare en svensk tradition från sångerskor som Ulla Sjöblom och Monica Nielsen där inte bara musiken, utan också texterna får stå i centrum.
Den nya skivan innehåller framförallt originalmaterial med ett antal texter signerade Matilda Mörk. Musiken har skrivits av bland andra pianisten Fredrik Hermansson och gitarristen Gustav Lundgren.

Basisten Chuck Israels är kanske mest känd för sitt arbete med pianisten Bill Evans, men han har också spelat med andra storheter som Billie Holiday och John Coltrane till exempel. Han spelade också på  Monica Zetterlunds välförtjänt prisade skiva "Waltz For Debby". 
Nu är han aktuell med en hyllningsskiva till sin forne arbetsgivare: "Second Wind - A Tribute To The Music Of Bill Evans".

1955 hade Miles Davis för alltid förstört sin röst efter en halsoperation när han inte hade följde läkarnas ordination om tital tystnad. Han råkade i en ordväxling och kunde inte hålla tyst. Därefter fick han sin karakteristiska raspiga stämma.
Vi den här tiden gjorde han en av sina "comebacker" och rekryterade medlemmarna till sin första legendariska "first great quintet". Han bytte skivbolag till Columbia efter att ha fullgjort sitt kontrakt med Prestige då han spelade in fyra skivor på ett par dagar - alla av förvånansvärt hög kvalitet. 
En av dem var "Workin' With The Miles Davis Quintet".

I december kunde vi njuta av en direktsänd jazzfestival i P2 där akterna avlöste varandra från fyra olika scener i  fyra olika städer.
En av akterna var ARC trio, alltså sångerskan Josefine Cronholm, basisten Tommy Andersson och Paolo Russo som spelar piano och bandoneon.
De är alla tre bosatta och verksamma i Köpenhamn och hittade varandra via studierna på rytmiskt konservatorium där för några år sedan.
Första halvan av deras konsert i Studion i Umeå folkets hus utgör kvällens livekonsert.

Det är fyra välmeriterade svenska musiker som ingår i Kjell Jansson Quartet; Gilbert Holmström, Tommy Kotter och Göran Kroon.
Samtliga har varit en självklar del av jazzen i många år. Både den som pågår i Sverige och den som pågår utomlands.
I januari för två år sedan samlades kvartetten för konsert och skivinspelning på jazzklubben Nefertiti i Göteborg och nu släpps det klingande beviset för det på cd.

Pianisten Dana Reason är i hemlandet Canada verksam både som musiker, forskare och lärare. På sitt senaste album "Angle Of Vision" har hon plockat in musik av så skiftande kompositörer som Clara Schuman, Astor Piazolla,  och Billie Holliday vid sidan av den musik hon skrivit själv.

Produktiva Lina Nyberg släpper snart dubbel-cd:n Sirenades med både ett beställningsverk, som uppfördes på Stockholm Jazzfestival tillsammans med Norrbotten Big Band i oktober förra året och en rad fristående kompositioner. Har du inte hört henne någon annanstans så har du i alla fall hört de jinglar och signaturer som dyker upp här i P2 med jämna mellanrum och som hon komponerat.

Samuel Hällkvist tog sina gitarrer och flyttade till Köpenhamn för några år sedan. Han har hittat en spelkompis i trummisen Frederik Hauch och nyss släppte de sin första gemensamma skiva. Orbit Stern kallar sig duon och Inde i skoven / Ude i Byen heter deras skiva. En recensent menar att det här är musik som låter som om den kommer från mars och det var menat som en komplimang.

Från Montreal i Kanada kommer saxofonisten och bandledaren Christine Jensen. Henne har vi hört i gruppen Nordic tillsammans med Maggie Olin och ihop med systern Ingrid. Och i december ingick hon i gruppen Transatlantic Conversations som var en av akterna vid P2 lives jazzfestival.
Men hon är också produktiv som bandledare och har sex album i eget namn bakom sig. På det senaste; "Habitat" har hon satt ihop ett 19 musiker stort band.

Dianne Reeves var en av affischnamnen vid Stockholm Jazzfesival. I veckan släppte hon sin första skiva på fem år och den har hon kallat "Beautiful Life".
Här hittar vi musik av så olika upphovsmän som Bob Marley, Marvin Gaye och Fleetwood Mac - inga klassiska jazzkompositörer, precis.
Plattan är producerad av Terri Lyne Carrington och här trängs en lång rad av de riktgit namnkunniga på spåren.

Det luktar Piteå om gitarristen Mikael Isakssons nyaste album "Go For It". Han själv liksom sångerskan Linn Hentschel har utbildat sig vid musikhögskolan där trummisen Jocke Ekberg är pedagog och där både pianisten Lennart Simonsson och basisten Hans Backenroth är gästlärare.
Som extra grädde på moset är skivan också producerad och mixad vid musikhögskolan i Piteå.

Den flitige gitarristen Pat Metheny och hans Unity Group har nyss släppt en ny platta; "Kin". Pat Metheny beskriver själv samarbetet i gruppen som att helheten blivit större än summan av delarna. Detta efter över 100 konserter tillsammans sedan förra skivsläppet.
– Om bandets förra skiva var en svartvit film om fyra musiker i en studio är den här en film i technicolor om vad ett sånt här band kan vara, men med själva kärnan intakt mitt i det hela,  skriver han på sin hemsida.

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Magnus Lindgren, Mathias Algotsson - Cj Cue
  Kompositör: Magnus Lindgren, Mathias Algotsson
 • 17.01
  Alice Babs Sjöblom, Nisse Lind - Star Dust
  Album: Alice Babs & Nisse Linds Hot-Trio
  Kompositör: Hoagy Carmichael
  Bolag: VAX RECORDS
 • 17.06
  Swe-Danes - Gunga I En Hammock
  Album: Just You Just Me
  Kompositör: Pete Wendling
  Bolag: EMI
 • 17.10
  Alice Babs Sjöblom, Georg Riedel - Om Jag Än Förstått
  Album: Illusion
  Kompositör: John (1) Lewis
  Bolag: VAX RECORDS
 • 17.14
  Alice Babs Sjöblom, Bengt Hallberg - I Didn'T Know About You
  Album: As Time Goes By
  Kompositör: Duke Ellington
  Bolag: VAX RECORDS
 • 17.18
  Alice Babs Sjöblom, Duke Ellington, Russell Procope - Almighty God
  Album: Sacred Concert Nr 2
  Kompositör: Duke Ellington
  Bolag: PRESTIGE
 • 17.26
  Paquito D'rivera, Trio Corrente - Song For Maura
  Album: Song For Maura
  Kompositör: Paquito D'rivera
  Bolag: SUNNYSIDE COMMUNICATIONS
 • 17.36
  Toots Thielemans, Terence Blanchard, John Scofield, Bruce Barth, Christian Mcbride, Troy Davis - Giant Steps
  Album: East Coast West Coast
  Kompositör: John Coltrane
  Bolag: PRIVATE MUSIC
 • 17.40
  Matilda Mörk - För En Så'N Som Jag
  Album: Matilda Mörk
  Kompositör: Fredrik Hermansson
  Bolag: LADYBIRD
 • 17.45
  Chuck Israels - Five
  Album: Second Wind
  Kompositör: Bill (1) Evans
  Bolag: SOULPATCH MUSIC PRODUCTIONS
 • 17.52
  Miles Davis - In Your Own Sweet Way
  Album: Workin'
  Kompositör: Dave Brubeck
  Bolag: PRESTIGE
 • 18.28
  Josefin Cronholm, Paulo Russo, Yhommy Andersson - Ikaros
  Kompositör: Josefin Cronholm
 • 18.53
  Josefin Cronholm, Paulo Russo, Yhommy Andersson - Floralis
  Kompositör: Josefin Cronholm
 • 19.04
  Gilbert Holmström, Tommy Kotter, Kjell Jansson, Göran Kroon - Om Och Om Igen
  Album: Kjell Jansson Quartet At Nefertiti Again
  Kompositör: Kjell Jansson
  Bolag: IMOGENA
 • 19.13
  Dana Reason, Glen Moore, Peter Valsamis - Play Ball
  Album: Angle Of Vision
  Kompositör: Dana Reason
  Bolag: 482 MUSIC
 • 19.17
  Lina Nyberg - The Skin
  Album: The Sirenades
  Kompositör: Lina Nyberg
  Bolag: HOOB RECORDS
 • 19.28
  Chrine Jensen - Blue Yonder
  Kompositör: Christine Jensen
  Bolag: JUSTIN TIME
 • 19.34
  Mikael Isaksson, Linn Hentschel, Lennart Simonsson, Hans Backenroth, Joakim Ekberg - What's Up
  Album: Go For It
  Kompositör: Mikael Isaksson
  Bolag: IMOGENA
 • 19.50
  Pat Metheny - Born
  Album: Kin
  Kompositör: Pat Metheny
  Bolag: NONESUCH
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".