Forskare söker spår av rävens dvärgbandmask

19 min

Våren 2011 upptäcktes rävens dvärgbandmask i Sverige. Det är en parasit som kan ge svår sjukdom hos människa och som kan nå oss genom färska bär i naturen eller genom att vi umgås med hundar som blivit smittade. Nu försöker forskare ta reda på om parasiten etablerat sig i Sverige.

Sedan upptäckten av dvärgbandmask på tre ställen i Sverige 2011 har Statens Veterinärmedicinska Anstalt analyserat prover av rävspillning från många håll, och hittat fler spår av smittade rävar. Men smitta har inte hittats på några fler ställen. Och frågan är nu om dvärgbandmasken fått fäste också i en mellanvärd och därmed kunnat etablera sig i Sverige - eller om de fynd som gjorts är från enstaka rävar som inte spridit smittan vidare.

För att ta reda på det har Andrea Miller från Sveriges Lantbruksuniversitet fångat sorkar i Sörmland och analyserat dem på laboratoriet i Uppsala. Sveriges Radio Sörmlands reporter Per Thyrén har följt henne i arbetet.

I studion kommenterar Helena Wahlström från Statens Veterinärmedicinska Anstalt arbetet med att övervaka dvärgbandmaskens utbredning i landet. Hur ska vi tänka nu, om att äta bär och gosa med hundar som varit i skogen?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".