Ett avsnitt från Vetandets värld
20 min
Rymden som den oändliga skattkammaren
Mån 24 feb 2014 kl 12:10
Science fiction möter riskkapitalism när gruvföretagen vill hitta naturresurser i rymden. Då är steget inte långt till gruvor på asteroider och utomjordiska bensinmackar. Steget ut i solsystemet låter... oss fortsätta leva över jordens tillgångar.

 – Vårt uppdrag är att ta tillvara på rymdens naturresurser, säger speakerrösten reklamfilmen för företaget Planetary resources. Företaget är ett av många som planerar att blir rika med utomjordiska naturresurser. För med allt bättre teknik blir resurser som varit omöjliga, plötsligt möjliga.

Shackleton energy company planerar att starta vattengruvor på månen. De ska sedan sälja raketbränsle i utomjordiska bensinmackar.
 – Om NASA ska flyga till månen i framtiden så kommer de inte flyga direkt dit. De kommer komma till oss och tanka, säger VD Dale Tietz. Men det är inte alla som tror på tekniken, Peter Rathsman är teknisk chef på sattelitföretaget OHB Sweden.
  – Så länge uppskjutningskostnaden är så hög så ser inte jag att man, på kommersiell basis, ska kunna ta ner knappt någonting från rymden, säger han.

Trots det så går planerna långt. Rika finansiärer Larry Page och James Cameron, tror på dem. Redan nu höjs röster från företag som vill äga delar av månen. Rättssociologen Anna-Karin Bergman tror att företagens retorik kan vara lockande men riskabelt ur ett hållbarhetsperspektiv.
– Rymden med dess mystik är ju klart sexigare än att ändra på ditt sett att leva här på jorden, säger hon. Bra eller ej, planerna är redan i full gång.
– Det går från science fiction till riskkapitalism, menar Astronomiprofessor Dainis Dravins.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".