Jazz som låter folkmusik, bebop-pionjärer och ny jazz med Konitz

Här finns inget ljud

Veckans upplaga av Jazzradion innehåller bland annat Thelonius Monk, Sarah Vaughan och Hank Mobley, en livekonsert som är två med ARC-trio och en jazzfolkkonstelation och till sist ny jazz med bland andra gitarristen Steinar Aadnekvam och med den evigt unge Lee Konitz. Och Johan Norberg har fått musikaliska upplevelser i Indien.

Först och störst inom bebop, bokstavligen. Dexter Gordon hade inte bara en stor och imponerande ton, han var stor och imponerande i sig själv också. 198 cm lång brukade han kallas Long Tall Dexter.
Tonen hade han skaffat sig under några år i Billy Ecksteins storband i mitten av 40-talet då det gällde att ta i för att höras.
Som en av de första att ta till sig bebopens tonspråk inspirerade han åtskilliga av andra saxofonister som Sonny Rollins och John Coltrane. I Jazzradion hör vi homom tillsammans med tenoristen James Moody.

En av årets vinnare  på den amerikanska Grammy-galan var sångaren Michael Bublé som tog hem priset i kategorin "Best Traditonal Pop Vocal Albun" för skivan "To Be Loved". Men han har även vissa talanger som jazzsångare och har smugit in ett jazznummer på skivan.

Lasse Lindgren är en riktig storbandsräv och tillsammans med sitt band Lasse Lindgren Big Constellation har han gjort en platta som är en hyllning till den amerikanska trumpetaren Maynard Ferguson: "Plays In The Spirit Of Maynard Ferguson".
Ferguson är känd för sina otroliga höjdtoner vilket det också är gott om på den här skivan.

Sarah Vaughan kallades Sassy. Sassy är den som besitter en onormalt stor portion av coolhet och nog kan det stämma på henne. Hon var  en av jazzens allra största vokalister med känsla och skicklighet som få andra. Och med en given plats i Jazzradion med jämna mellanrum.

När Hank Mobley som 16-åring blev sjuk i flera månader kom en snäll släkting på att pigga upp honom med en riktigt fin present: en saxofon.
Unge Hank började spela och blev med tiden en av de mest betydelsefulla bebopsaxofonisterna.
Under 60-talet spelade han in ett 20-tal album för bolaget Blue Note och bland dem utmärker sig "Soul Station" som en av de bästa.

Nog är man en trendsättare om andra härmar ens klädstil och till och med snor ens musikaliska ideer och gör dem till sina?
Det är vad Thelonius Monk fick uppleva, enligt en av hans mentorer Mary Lou Williams.
Monk var en av bebopens pionjärer och 2006 kom en samlingsskiva med de inspelningar han och John Coltrane gjorde för Riverside Recordings 1957. En skiva där det käns som om man är med på plats i studion. Den är full med omtagningar och mer eller mindre färdiga versioner av låtarna. 

Jack McDuff var en av dem som gjorde Hammondorgeln till ett av de hetaste  jazzinstrumenten under 60-talet. Den lanserades under 30-talet som ett alternativ till kyrkorgeln, för mindre församlingar.
McDuff spelade ofta i sällskap med fina gitarrister och flera av dem fick sitt genombrott hos honom. Som till exempel Pat Martino, som vi hör i Jazzradion.

När sångerskan René Marie hade fyllt 42 debuterade hon på skiva. Dessförinnan hade hon ägnat sin tid åt familjen och bara sjungit på bröllop och vid andra högtidliga tillfällen. Men när sönerna flugit ur boet peppade de sin mamma att ge sig på en sångarkarriär. 1997 kom första cd:n och nu har skiva nummer 12 släppts.
Den är en hyllning till Eartha Kitt - "I Wanna Be Evil".

Esbjörn Svensson trio har med åren kommit att bli en del av vårt gemensamma jazzarv, vår jazzmytologi. Trion satte ett avgörande avtryck på jazzen, både i Sverige och utomlands.  Med albumet Tuesday Wonderland vann de en grammis för bästa jazzalbum 2006.

Kvällens livekonsert är två. Dels andra set från konserten med ARC trio som kunde höras i Jazzradion förra söndagen, del en konsert med en helt tillfällig, men icke desto mindre namnkunnig grupp som uppstod enkomt inför Umeå Jazzfestival i höstas.

ARC trio består av Josefine Cronholm sång, Thommy Andersson bas och Paulo Russo piano och bandoneon. De besökte Umeå i december förra året och hade med sig musik från deras senaste album Archipelag. De var också en av akterna som kunde höras under P2 lives direktsända jazzfestival från fyra olika scener i landet.

Bakom det någotknöliga namnet UmeImpro Teachers Ensemble döljer sig Sarah Rieldel sång, Anders Persson piano, Erik Rydvall nyckelharpa, Rafael Sida, slagverk/trummor, Daniel Ögren gitarr, Clas Lassbo kontrabas och Nils Berg saxofon. De fick i höstas uppdraget att vara lärare under en kurs som ägde rum vid jazzfestivalen i Umeå. Syftet med kursen var att öppna dörrarna mellan jazzen och folkmusiken, två genrer som redan intensivt kommunicerar med varandra.
Och lärarna hann alltså även ge konsert, utöver sina undervisningen.

Det blev dubbel vinst för jazzen vid årets Grammis-gala. Tonbruket kammade hem sin tredje grammis med sin tredje platta; Nubium Swimtrip och Oddjob fick en grammis i kategorin "Bästa barnalbum" med skivan "Jazzoo".
I Jazzradion hör du både segrarintervjuer och spår från de prisade plattorna.

Det var meningen att Helen Sung skulle bli konsertpianist. Sen hon var fem hölls hon  i strama tyglar av sin pianolärarinna som inte tillät att hon lyssnade på något annat än klassisk musik. Det var inte förrän hon blev bjuden på en konsert med sångaren och pianisten Harry Connick som hon upptäckte jazzen. – Han hamrade på pianot på ett sätt som jag lärt mig att aldrig göra, men det lät så bra, skriver hon på sin hemsida.
Hon övergav de klassiska studierna blev elev vid prestigefulla Thelonious Monk Institute of Jazz Performance och har vid det här laget sju plattor i eget namn bakom sig.

I Brasilien hargitarristen den norske Steinar Aadnekvam funnit sitt andra hem de senaste tio åren. Nu är han aktuell med en tredje platta; "Ecology" och här samarbetar han med två brasilianska musiker, basisten Walter Areia och flöjtisten Ivan Do Espirito. 
De tre har funnit varandra trots, eller kanske tack vare olika musikaliska utgångspunkter. Det nordiskt svala mot det brasilianskt heta.
Albumet spelades in i brasilianska Recife i maj förra året och här turas alla tre om att stå för kompositionerna. 

Sångerskan Gretchen Parlato är tillbaka med ett nytt album. Hon har seglat upp som ett starkt namn på New York-scenen de senaste fem-sex åren och har jobbat med bland andra Herbie Hancock, Wayne Shorter och på senare tid Esperanza Spalding. Herbie Hancock har föresten påstått att Parlatos kontakt med musiken i det närmaste är magisk.

Bandnamnet för tankarna  till cirkus och hisnande saltomortaler i höga trapetser, men The 3 Cohens har fötterna på jorden, i alla fall de kroppsliga fötterna. Rent musikaliskt vågar de mycket. Trion består av syskonen Cohen: Anat, Yuval och Avishai.
Som trio har de fyra album bakom sig, men de förekommer i alla möjliga andra konstellationer.
Det senaste albumet är en dröm för oss som gör Jazzradion eftersom den platsar i både första och sista timmen av programmet. Den innehåller både klassiska standardlåtar och så underfundiga improvisationer - eller konversationer som trion kallar det.

Danske Jasper Höiby, brittiske Ivo Neame och norsksvenske Anton Eger brukar hålla sig i varandras närhet. Vi har stött på dem i sällskap med Marius Neset och i gruppen Kariros 4tet och så verkar de som egen trio under namnet Phronesis.
I början av april släpper de sitt femte album sedan 2007, en platta de spelat in under EFG London Jazz Festival i november förra året.
Det finns de som hävdar att det här är det mest spännande som hänt i trioväg sedan E.S.T.

En annan dansk, gitarristen Jakob Bro:s senaste skiva "December Song" är tredje och sista delen i en trilogi som startade med "Balladeering" 2009 och "Time" 2011. Från början var det ett projekt där mäster-trumslagaren Paul Motian medverkade innan han blev sjuk och senare gick bort.
Tre generationer musiker medverkar på den här plattan med 86-årige Lee Konitz som nestorn via gitarristen Bill Frisell till en av dagens heta namn, pianisten och keyboardisten Craig Taborn.
Skivan belönades med 4 och en halv stjärna i senaste Down Beat och beskrivs med orden: "Man tänker på fem musiker som framträder på ett moln, som håller sina toner länge och omsorgsfullt ända tills molnet upplöses och musikerna tillsammans faller ned på jorden"

Musik som spelats i avsnittet

 • 17.00
  Magnus Lindgren, Mathias Algotsson - Cj Cue
  Kompositör: Magnus Lindgren, Mathias Algotsson
 • 17.00
  Dexter Gordon, James Moody, Barry Harris, Buster Williams, Albert Heath - Sticky Wicket
  Album: More Power
  Kompositör: Dexter Gordon
  Bolag: PRESTIGE
 • 17.12
  Lars Lindgren, Jonas Holmberg, Big Constellation - The Fox Hunt
  Album: Spirits
  Kompositör: Mike Abene
  Bolag: IMOGENA
 • 17.16
  Sarah Vaughan, John Malachi, Joe Benjamin, Roy Haynes - If I Knew Then
  Album: Swingin' Easy
  Kompositör: Eddy Howard, Dick Jurgens
  Bolag: EM-ARCY
 • 17.19
  Hank Mobley, Wynton Kelly, Paul Chambers, Art Blakey - Remember
  Album: Soul Station
  Kompositör: Irving Berlin
  Bolag: BLUE NOTE
 • 17.29
  Ray Copeland, Gigi Gryce, John Coltrane, Coleman Hawkins, Thelonious Monk, Wilbur Ware, Art Blakey - Well You Needn'T
  Album: The Complete 1957 Riverside Recordings
  Kompositör: Thelonious Monk
  Bolag: RIVERSIDE
 • 17.41
  Red Holloway, Jack Mcduff, Pat Martino, Frank Gravis, Grady Tate - Santa Amalia
  Album: Brotherly Love
  Kompositör: Jesus Chucho Valdés
  Bolag: CONCORD JAZZ
 • 17.47
  Rene Marie, Experiment In Truth, Adrian Cunningham - C'Est Si Bon
  Album: I Wanna Be Evil - With Love To Eartha Kitt
  Kompositör: Henri Betti
  Bolag: MOTEMA MUSIC
 • 17.53
  Esbjörn Svensson - Where We Used To Live
  Album: Tuesday Wonderland
  Kompositör: Dan Berglund, Esbjörn Svensson, Magnus Öström
  Bolag: ACT COMPANY
 • 19.02
  Sara Riedel, Erik Rydvall, Nils Berg, Rafael Sida, Daniel Ögren, Clas Lassbo, Anders Persson - Låt 3
  Kompositör: Nils Berg
 • 19.13
  Tonbruket - A Road (To Anders Burman)
  Album: Nubium Swimtrip
  Kompositör: Johan Lindström
  Bolag: ACT COMPANY
 • 19.21
  Oddjob - Hackspettarna Och Näktergalen
  Album: Jazzoo
  Kompositör: Oddjob
  Bolag: HEADSPIN RECORDINGS
 • 19.30
  Steinar Aadnekvam, Walter Areia, Ivan Do Espirito Santo - Viva Sagui
  Kompositör: Steinar Aadnekvam
  Bolag: MUSIC MAKES YOU HAPPY
 • 19.37
  Gretchen Parlato, Taylor Eigsti, Burniss Earl Travis, Kendrick Scott - All That I Can Say
  Album: Live In Nyc
  Kompositör: Lauryn Hill
  Bolag: OBLIQSOUND
 • 19.45
  3 Cohens - Conversation Number 2
  Album: Tightrope
  Kompositör: Anat Cohen, Avishai (2) Cohen, Yuval Cohen
  Bolag: ANZIC
 • 19.47
  Anton Eger, Ivo Neame, Jasper Hörby - Live To Everything
  Kompositör: Anton Eger
  Bolag: Edition Records
 • 19.56
  Lee Konitz, Jakob Bro, Bill Frisell, Craig Taborn, Thomas Morgan - Lys
  Album: December Song
  Kompositör: Jakob Bro
  Bolag: LOVELAND RECORDS
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".