Ett avsnitt från P2 Live
Tre konserter: dubbelharpa, global ungdomsorkester och Fire! Orchestra
Tis 25 feb 2014 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Olov Johanssons nyckelharpa möter Catriona McCays skotska harpa i kvällens första konsert. På folkets park i Rättvik möts sen hela världen när det internationella folkmusiklägret Ethnos ungdomsorkester... stämmer upp. Sist 28-mannabandet Fire! Orchestra från jazzklubben Fasching i Stockholm.

Catriona McKey är från Skottland och spelar skotsk harpa. Olov Johansson bor strax utanför Uppsala och spelar nyckelharpa. De två träffades i början av 2000-talet och har turnerat tillsammans i fem år nu. Konserten vi hör ägde rum den 15 september 2013 i Växjö.

I fredags utsågs de till Årets tvärspel på Folk- och världsmusikgalan direkt här i P2 med motiveringen: ”En av världens viktigaste musikaliska mötesplatser! Tack för att ni kämpar på från år till år!". Ethno, det internationella världsmusikläger som äger rum i Dalarna en vecka varje sommar sedan 1989, är förmodligen världens största i sitt slag. Nära hundra unga folkmusiker mellan 17 och 25 år från uppåt tjugo länder kommer varje år, varav ungefär hälften från länder utanför Norden. Konsert med ungdomsorkestern från den 4 juli 2013 på Folkets park i Rättvik.

Så till ännu en pristagare. För gruppen Fire! Orchestra knep i höstas Sveriges Radios pris Jazzkatten i kategorin Årets grupp med motiveringen ”en oväntad musikalisk eruption som trots sitt stora format rymmer både skönhet och finess. Ett orkesterprojekt av aldrig tidigare skådat slag, en musikalisk manifestation där eldsjälen Mats Gustafssons frikostigt delat med sig av sin glöd”.

Grunden till Fire! Orchestra är trion Mats Gustafsson, Johan Berthling och Andreas Werliin. Nya stycket Enter, som vi hör, är skrivet av trion Fire och Mariam Wallentin. På jazzklubb Fasching i Stockholm den 12 januari vällde Fire Orchestra över alla breddar med 28 musiker på och utanför scen. 

Presentation: Marie Westerholm

 

P2 Live 19:03–21:59 P2 Live: Folk & Jazz 
1. Olov Johansson, nyckelharpa och Catriona McCay, harpa.
Konsert 15/11 2013, World mix, Växjö. 
2. Ethno, ungdomsorkester med medlemmar från hela världen.
Del 1 av konsert 4/7 2013, Folkets park, Rättvik. 
3. Fire! Orchestra.
Konsert 12/1, Jazzklubb Fasching, Stockholm. 
Presentation: Marie Vesterholm

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.30
  Okänd - The Westcoaster
  Kompositör: Aonghas Grant
 • 20.42
  Fire! Orchestra - Enter
  Kompositör: Mariam Wallentin, Mats Gustafsson, Johan Berthling, Andreas Werliin
 • 21.42
  Dave Liebman, Robert Nordmark, Martin Sjöstedt, Jussi Lehtonen - India
  Kompositör: John Coltrane
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".