Skamvrå eller fri uppfostran?

94 min

I kvällens Karlavagnen pratar vi om barnuppfostran. Skamvrå eller fri hopp och lek? Ring Johanna Linder och ge din syn på saken! Ring 099-110 90 i kväll eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på vår Facebooksida.

Känner barn och unga efter för mycket? Det menar Jenny Strömstedt som har skrivit en av alla artiklar om barnuppfostran som cirkulerar runt och delas tusentals gånger på sociala medier. TV4 har just visat en brittisk nannyserie där föräldrar ska lära sig hantera sina trilskande barn. I ett program stänger nannyn in en treåring på rummet i 20 minuter. Inte okej, säger exempelvis barnläkaren Lars H Gustafsson, som menar att det är kränkande och ett brott mot bestämmelserna i föräldrabalken.

Vad tycker du? Har barnen fått för fria tyglar? Är skamvrån okej eller kan vi lösa allt utan bestraffningar? Behöver vi "uppfostra" våra barn eller blir de så småningom vettiga människor ändå? Räcker det att locka med belöningar eller måste vi ibland ta till vissa former av straff? Att det inte är okej att slå våra barn är helt klart, men var går egentligen gränsen? Stänga in? Skamvrån? Hur påverkar det oss som föräldrar när vi bestraffar? Vad gör du när du blir rasande arg på ditt barn?

Ring till Johanna Linder i kväll på 099-110 90 (telefonslussen öppnar 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se! Mejla redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program!

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".