Ett avsnitt från Vetenskapsradion Forum
24 min
Pensionärerna flyr den svenska vintern
Mån 17 mar 2014 kl 13:35
Våren har kommit till stora delar av Sverige efter en vinter som på många platser i landet har varit sällsynt grå. Och likt flyttfåglar landar nu många pensionärer i Sverige igen, efter att ha tillbringat... vintern i Spanien, Portugal eller Malta.

Enligt Ulrika Åkerlund vid institutionen för geografi och ekonomisk historia vid Umeå universitet handlar utlandsflytten inte alltid bara om värme och sol – många gör olika strategiska val för att genom till exempel lägre skatter få pensionen att räcka lite längre.

Vetenskapsradion Forum besökte Beatrice och Anders som numera tillbringar vintrarna i södra Spanien. För dem var det klimatet och möjligheterna till ett mer aktivt liv som låg bakom beslutet att flytta utomlands under vintern.

I veckan är det vårdagjämning, och i undersökningar brukar många svara att de känner sig lite piggare när de ljusa timmarna blir fler, och att det blir lättare att gå upp på morgonen. Men att ljuset skulle ha någon avgörande inverkan på vår sömn är lite av en myt. Det menar i alla fall sömnforskarna Tove Dahl och Trond Bratlid vid universitetet i Tromsö.

Programledare är Urban Björstadius.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".