Britta Byströms "dansande, musikantiska utopi" från Berwaldhallen

Här finns inget ljud

Så skrev Expressens recensent Hanna Höglund om Britta Byströms violakonsert som framfördes i Berwaldhallen med Ellen Nisbeth som violasolist och Daniel Blendulf som dirigent för ett par veckor sen. I kvällens P2 Live blir det dessutom Schumannrecital av världsbarytonen Christian Gerhaher. Där har du ditt fredagsmys!

Britta Byström har redan visat en imponerande bredd och kreativitet i ett flertal orkesterverk som ofta hämtar inspiration från oväntat håll: romaner som Italo Calvinos Klätterbaronen och Arthur Conan Doyle En studie i rött eller den australiensiska filmen Picnic at Hanging Rock.

Byströms Avskedsvariationer är en hyllning till Haydns Avskedssymfoni. Stycket uruppfördes i Berwaldhallen under Östersjöfestivalen 2005. Nu uruppförs Byströms nyskrivna violakonsert för altviolinisten Ellen Nisbeth.

– Jag tänker på violan som ett instrument vars uttryck ligger nära den mänskliga rösten och ofta dras solisten gradvis mot en sångbar psalmmelodi som mot ett magnetiskt fält i musiken. Innan jag började komponera A Walk After Dark skrev jag ett solostycke till Ellen som fick titeln Dream Day – en term hos Sigmund Freud som betecknar den dag som föregår en dröm och som drömmen hämtar sitt material från. Violakonserten blev sedan drömmen, den nattliga utflykten, där vitt skilda element smälter samman och där en egen logik råder. Den är indelad i sex satser, utan pauser men med små promenader – walks – mellan satserna, säger Britta.

– Violakonserten är också inspirerad av en västafrikansk melodi, ofta framförd på stränginstrumentet n’goni. Denna melodi – en slinga som går runt, runt och där slutet bildar en ny början – ligger till grund för konsertens promenader. I konsertens olika satser finns referenser till tonsättaren Anders Eliasson, som gick bort förra året. Här finns även citat från psalmen Bereden väg för Herran, som jag upptäckte hade likheter med n’goni-melodin och som letade sig in i kompositionen liksom på egen hand. A Walk After Dark är tillägnad Anders Eliasson och är beställt av Sveriges Radios Symfoniorkester.

När Daniel Börtz fyllde 70 år blev han intervjuad i tidskriften Nordic Highlights. Intervjun kom mest att handla om operan Medea men i ett fönster låg det färdiga partituret till Börtz tolfte symfoni: fyra satser med cirka 40 minuters speltid. Det är första gången på 20 år som Börtz skriver ett så stort verk för orkester, men det hindrar inte att den nya symfonin har drag av kammarmusik. Och så finns det en spännande relation mellan opera och symfoni som Börtz tidigare har formulerat sig kring. I texthäftet till den inspelade versionen av operan Backanterna konstaterar han: ”I grunden handlar det om tre ting. Ett harmoniskt fundament. Rytmisk obeveklighet. Melodins förlösning. Hela bredden och räckvidden från kluster till C-dur. Och den uttrycksfulla människostämman.”

Mellan 1973 och 1992 skrev Börtz sina första tio symfonier som tycks spränga gränserna för vad en symfoni är. Han har t ex vävt in sång och poesi i den symfoniska klangen. Den här gången en dikt av Kjell Espmark och ”den uttrycksfulla människostämman” tillhör barytonen Daniel Hällström. Sinfonia nr 12 är beställt av Sveriges Radios Symfoniorkester.

Daniel Hällström har utbildat sig i Köpenhamn och har på Den Jyske Opera gjort många av barytonrepertoarens främsta operaroller. Han har även fått mycket beröm för sina insatser vid bl a Oper Leipzig och Malmö Opera samt anlitas flitigt som konsert- och oratoriesångare. I vår återkommer Daniel Hällström till Berwaldhallen i Förklädd gud.

Det unga stjärnskottet Ellen Nisbeth erövrade i maj 2013 Den norske solistpris och vann året dessförinnan Kungl Musikaliska Akademiens Solistpris. Om Nisbeths spel har det sagts att ”med instrumentet som trollstav öppnas musikaliska världar och magi föds i ögonblicket”. Hon är utbildad vid Kungl Musikhögskolan i Stockholm, Musikkhøgskolen i Oslo och Royal College of Music i London.

Daniel Blendulf har fått mycket beröm under 2013 då han bland annat dirigerade Sveriges Radios Symfoniorkester i en konsert med musik av Ligeti, Alma Mahler och Tjajkovskij. Blendulf började sin musikaliska bana som cellist men har på senare år framträtt som en av de mest spännande yngre dirigenterna.

Ur Berwaldhallens programtidning. Text: Mikaela Kindblom

Presentatör: Sara Norling

19:03–21:59 P2 Live: Konsert från Berwaldhallen 
1. Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester.
Solister: Ellen Nisbeth, viola och Daniel Hällström, baryton.
Dirigent: Daniel Blendulf.
a) Britta Byström: Avskedsvariationer.
b) Britta Byström: Violakonsert, uruppförande.
c) Daniel Börtz: Sinfonia nr 12, uruppförande.
Konsert 15/2. Sänds även fredag 7/3 kl 10.30 i Klassisk förmiddag. 

(20:25)
2. Romanskonsert med Christian Gerhaher, baryton och Gerold Huber, piano, del 1. Konsert 26/1. Schumann

Sechs Gesänge op 107
1 Herzeleid (Ullrich)
2 Die Fensterscheibe (Ullrich)
3 Der Gärtner (Mörike)
4 Die Spinnerin (Heyse)
5 Im Wald (Müller von Königswinter)
6 Abendlied (Kinkel)

Dichterliebe op 48 (Heine)
1 Im wunderschönen Monat Mai
2 Aus meinen Thränen
3 Die Rose, die Lilie
4 Wenn ich in deine Augen seh’
5 Ich will meine Seele tauchen
6 Im Rhein, im heiligen Strome
7 Ich grolle nicht
8 Und wüßten’s die Blumen die kleinen
9 Das ist ein Flöten und Geigen
10 Hör’ ich das Liedchen klingen
11 Ein Jüngling liebt ein Mädchen
12 Am leuchtenden Sommermorgen
13 Ich hab’ im Traum geweinet
14 Allnächtlich im Traume
15 Aus alten Mährchen
16 Die alten bösen Lieder

(21:30)
3. Fransk barock med Radiokören och Stockholms Barockorkester.
Jean-Joseph Cassanéa de Mondonville: Dominus regnavit
Helena Olsson, sopran, Annelie Korsfeldt, sopran, Conny Thimander, tenor, Niklas Engqvist, tenor, Lage Wedin, bas, Radiokören, Stockholms Barockorkester. Dirigent : Fredrik Malmberg. 

Konsert Berwaldhallen 22/4 2001.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.08
  Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Daniel Blendulf - Avskedsvariationer
  Kompositör: Britta Byström
 • 19.32
  Ellen Nisbeth, Viola, Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Daniel Blendulf - Violakonsert, Uruppförande
  Kompositör: Britta Byström
 • 20.07
  Daniel Hällström, Baryton, Sveriges Radios Symfoniorkester, Dirigent Daniel Blendulf - Sinfonia Nr 12, Uruppförande
  Kompositör: Daniel Börtz
 • 21.02
  Christian Gerhaher Baryton, Gerold Huber Piano - Dichterliebe Op. 48
  Kompositör: Robert Schumann
 • 21.34
  Helena Olsson Sopran, Annelie Korsfeldt, Sopran, Conny Thimander Tenor, Niklas Engqvist, Tenor, Lage Wedin, Bas, Radiokören, Stockholms Barockorkester, Dirigent Fredrik Malmberg - Dominus Regnavit
  Kompositör: Jean-Joseph Cassanéa De Mondonville
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".