Ohälsan i Malmö står i fokus

19 min

Ett unikt samarbete mellan vetenskapsmän och olika yrkeskategorier har skett i Malmökommissionen, där ohälsan i Malmö har stått i fokus. Aldrig tidigare i Sverige har en kommission på kommunal nivå tagit ett vetenskapligt perspektiv för att gå till botten med vad som skapar social ohälsa i en stad och hur man kan minska den.

Bostadsort i staden och utbildningsnivå är faktorer som styr hälsa och medellivslängd i Malmö. Bland män är skillnaderna i medellivslängd sex år. För kvinnor är skillnaden fyra år.

Att det skiljer i medellivslängd i Malmö har länge varit känt. En rad åtgärder har tagits fram från politiskt håll i Malmö, men skillnaderna har bara fortsatt att öka. Därför tillsattes 2011 något som kom att kallas Malmökommissionen. Det är en politiskt oberoende kommission där forskare och praktiker från olika håll har arbetat tillsammans. I gruppen ingår folkhälsovetare, sociologer, forskare inom socialt arbete, pedagoger samt yrkesverksamma inom hälsovård, hälsoekonomi, skola, miljö och stadsplanering.

Arbetet mynnade ut i 72 olika förslag till åtgärder. När politikerna i kommunstyrelsen idag, den 5 mars, ska ta ställning till förslagen har redan 34 saker börjat åtgärdas. 

I dagens Vetandets värld ser vi närmare på hur allt det här arbetet fram till beslut egentligen har gått till, och vad som har varit utmaningarna i den här väldigt ovanliga processen.

Vetenskapsradions medicinreporter Annika Östman stämde träff med tre kommissionärer i Sofielunds Folkets hus i Malmö. De är Sven Olof Isacsson, ordförande i kommissionen och professor emeritus i socialmedicin, Marie Köhler, barnhälsovårdsöverläkare och chef på Kunskapscentrum för barnhälsovården i Region Skåne samt Mikael Stigendal, professor i sociologi vid Malmö högskola.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".