Punkaren som blev epiker, möt Peter Birro

44 min

Över 500.000 personer har sett filmen Monica Z och det är Peter Birro som skrivit manus. I början av nittiotalet hade han kepsen bak och fram och på skinnjackan stod det The Christer Petterssons. Det var namnet på bandet han var med i.

Från 90-talets poesi, punk och prosa har Peter Birro klivit fram som en av vår tids stora samtidsskildrare. Det började med TV-serien Hammarkullen 1997 i samarbete med Agneta Fagerström-Olsson och tillsammans gjorde de flera TV-serier som alla handlade om samhällets underdogs och hur man bevarar sin värdighet när man har alla odds emot sig. 

Peter Birro syns sällan i media och är sparsam med intervjuer - han föredrar att låta sina berättelser tala för sig själva - men här ger han en sällsynt inblick i hur han jobbar.   Han berättar för Mia Gerdin om vilken film han sett allra flest gånger i sitt liv och vilka historier han själv vill berätta.

Agneta Fagerström-Olsson berättar om sitt första möte med Peter 1995:

- Ska jag jobba med honom, vad kan vi säga varandra?????” – en inställning som snabbt ändrades och förvandlades till respekt och fantastiskt samarbete.

- Jag gillar att han sätter allt på sin spets - ingen får gå därifrån oberörd, säger hon.

Nu i mars 2014 startar inspelningen av nya TV-serien Viva Hate, som inspirerats av Peter Birros egna upplevelser då 80-talet gled över i 90-tal, då svartklubbarna frodades i hemstaden Göteborg och musiken var viktigare än allt, t ex med The Cult, The Cure, The Smiths och Morrissey.

Serien i fyra avsnitt handlar om Daniel som är sladdbarnet ingen vill ha. Han tycker att kärleken är en bluff och de som älskar idioter. Han tror bara på Morrissey, vänskapen med kamraterna i rockbandet Viva Hate och drömmen om att bli någonting stort med dem. Men när han träffar den arga och smarta feministen Fanny vänds allt han tror på upp och ned. För att få det han drömmer om måste han nu ta konsekvenserna för de val han har gjort. Men kanske är det redan för sent?

Tidigare TV-serier av Peter Birro är:

Hammarkullen (1997), Det nya landet (2000), Den förste zigenaren i rymden (2002), Kniven i hjärtat (2004), Upp till kamp (2007), August (2007).  Tre av dem är gjorda tillsammans med Agneta Fagerström-Olsson och Det nya landet skrevs tillsammans med Lukas Moodysson.  Dessutom har Peter Birro skrivit manus till flera långfilmer och skrivit tre pjäser som satts upp på Dramatens scen Elverket, två av dem har även visats i TV.

PS: Den film Peter Birro sett allra flest gånger – mer än 50 säger han själv -  är Once upon a time in America (1984) i regi av Sergio Leone, med bl a Robert de Niro och James Woods i rollerna och musik av Ennio Morricone.

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  Morrissey, Vini Reilly, Stephen Street, Andrew Paresi - Everyday Is Like Sunday
  Album: Viva Hate
  Kompositör: Stephen Street
  Bolag: EMI
 • 08.06
  Monica Zetterlund, Georg Riedel - Sakta Vi Gå Genom Sta'N
  Album: Z - Det Bästa Med Monica Zetterlund
  Kompositör: Fred E Ahlert
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 08.08
  Miles Davis, Julian Cannonball Adderley, John Coltrane, Bill (1) Evans, Paul Chambers, Jimmy Cobb - So What
  Album: Kind Of Blue
  Kompositör: Miles Davis
  Bolag: COLUMBIA
 • 08.13
  Ennio Morricone - Once Upon A Time In America
  Album: Once Upon A Time In America
  Kompositör: Ennio Morricone
  Bolag: RYKODISC
 • 08.30
  Mattias Bärjed, Fredrik Wennerlund - Coming Down Cold
  Album: Upp Till Kamp
  Kompositör: Mattias Bärjed
  Bolag: RAZZIA RECORDS
 • 08.31
  Cream - White Room
  Album: Wheels Of Fire
  Kompositör: Pete (2) Brown, Jack Bruce
  Bolag: POLYDOR
 • 08.48
  Morrissey, Vini Reilly, Stephen Street, Andrew Paresi - Everyday Is Like Sunday
  Album: Viva Hate
  Kompositör: Stephen Street
  Bolag: EMI
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".